Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Známa bruselská soška ciká mlieko. Upozorňuje na situáciu v Afrike

Bruselská soška cikajúceho chlapca Manneken-Pis. Foto: twitter.com

Počas obdobia sucha dávajú africké kravy farmárom len liter mlieka z dôvodu nedostatočného prístupu k vode a pasienkom.

Brusel 1. júna (TASR) – Pri príležitosti Svetového dňa mlieka dnes zo známej bruselskej sošky cikajúceho chlapca Manneken-Pis prúdi táto biela tekutina. Postarala sa o to mimovládna organizácia Veterinári bez hraníc, ktorá tým chce pripomenúť dôležitosť mlieka v boji proti hladu a chudobe v Afrike.

"Touto akciou chceme pritiahnuť pozornosť k Afrike, najmä africkým poľnohospodárom, pre ktorých je mlieko kľúčovou zložkou potravy a príjmov," uviedla pre belgickú televíziu a rozhlas hovorkyňa organizácie Aude Delcoigneová.

Kým belgické kravy denne vyprodukujú v priemere 25-35 litrov mlieka, africké o 90 percent menej. Počas obdobia sucha dávajú africké kravy farmárom len liter mlieka z dôvodu nedostatočného prístupu k vode a pasienkom.




Veterinári bez hraníc by to chceli zmeniť. "Chceme, aby mali kravy lepšiu potravu, prístup k vode, ale aj k veterinárnej starostlivosti. Týmto spôsobom by mohli produkovať viac a kvalitnejšie mlieko, čo priamo ovplyvní život farmárov vďaka väčšiemu objemu potravy a vyšším príjmom," uviedla hovorkyňa organizácie.

Problém s nízkymi výkupnými cenami mlieka zas trápi európskych farmárov, belgických nevynímajúc. Veterinári preto spolupracujú s iniciatívou Fairebel. Tá od mliečnej krízy v roku 2009 združuje belgických farmárov, ktorí sa snažia o trvalo udržateľnú produkciu mlieka.

Návštevníci centra Bruselu dnes pri soške cikajúceho chlapca môžu ochutnať mlieko od farmárov zo zoskupenia Fairebel. Farmári z tohto zoskupenia sa zaviazali vyrábať mlieko ekologicky a nevyužívať masové chovy kráv. Ich mlieko je síce drahšie ako bežné, ale dodatočný zisk posielajú priamo výrobcom mlieka.