Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Zomrel bývalý politický väzeň František Zahrádka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po komunistickom prevrate v roku 1948 sa Zahrádka ako mladý skaut zapojil do odboja. Podieľal sa na tlači letákov, vydávaní časopisu a tiež pomáhal s prevádzaním ľudí cez hranice.

Praha 17. decembra (TASR) - Vo veku 87 rokov zomrel v piatok bývalý český politický väzeň František Zahrádka, ktorý sa počas minulého režimu zúčastňoval na protikomunistickom odboji. Informoval o tom v nedeľu český spravodajský server Novinky.cz.

Správu o Zahrádkovom úmrtí zverejnil v sobotu na Facebooku Petr Blažek z Ústavu pre štúdium totalitných režimov, správu neskôr potvrdil aj samotný výskumný ústav.

Po komunistickom prevrate v roku 1948 sa podľa správy servera Novinky.cz Zahrádka ako mladý skaut zapojil do odboja. Podieľal sa na tlači letákov, vydávaní časopisu a tiež pomáhal s prevádzaním ľudí cez hranice. Pri tejto činnosti nadviazal spojenie aj s americkou službou CIC.

Po zatknutí v roku 1949 dostal trest odňatia slobody 20 rokov za vlastizradu. Ďalšie roky strávil vo väzení, počas ktorých pracoval okrem iného v uránových baniach. Prepustili ho v roku 1962.

"S hlbokou úctou sme prijali správu o úmrtí Františka Zahrádku, skauta a člena protikomunistického odboja. Počas štyroch ilegálnych prechodov hraníc vyviedol na slobodu 11 ľudí. Bol odsúdený za vlastizradu na 20 rokov, väčšinu trestu strávil v uránových baniach. Česť jeho pamiatke!" Napísalo v nedeľu v tejto súvislosti české ministerstvo kultúry na Twitteri.




Už v šesťdesiatych rokoch 20. storočia sa podieľal na založení pobočky politických väzňov K 231, po prevrate v roku 1989 sa podieľal na vzniku Konfederácie politických väzňov, uviedol server Novinky.cz.

V roku 2007 mu vtedajší prezident Václav Klaus udelil za jeho zásluhy druhé najvyššie štátne vyznamenanie Rád Tomáša Garrigua Masaryka.