Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zomrel český gitarista Radim Hladík, známy zo skupiny Blue Effect

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Tento inovátor, skladateľ a kráľ elektrickej gitary sa venoval aj filmovej a folkovej hudbe.

Praha 4. decembra (TASR) - Dnes ráno zomrel významný český rockový gitarista Radim Hladík. Podľahol následkom fibrózy pľúc, s ktorou bojoval niekoľko rokov. Mal 69 rokov. Českému spravodajskému portálu Novinky.cz to uviedla hudobníkova manželka.

Hladík bol členom kultovej skupiny Matadors a po jej rozpade v roku 1968 spoluzakladal legendárnu skupinu Blue Effect (neskôr nazvanú M.efekt a Modrý efekt). K veľkým hitom tejto kapely patrí napríklad skladba Sluneční hrob, ktorá sa stala opäť obľúbenou ako ústredná pieseň filmu Pelíšky.

Radim Hladík naposledy koncertoval tento rok 14. septembra na Streleckom ostrove v Prahe. Hral s kyslíkovým prístrojom, ako už niekoľkokrát predtým. Pri fibróze pľúc sa totiž pomaly zmenšuje obsah tohto telesného orgánu. Po skončení vystúpenia bol však Hladík natoľko vyčerpaný, že ho odviezli na jednotku intenzívnej starostlivosti v nemocnici v pražskej štvrti Motol. Odvtedy čakal na transplantáciu pľúc. Tej sa však nedočkal.

Radim Hladík je pokladaný za jedného z najlepších českých gitaristov. Bol ocenený ako najlepší gitarista a beatová osobnosť roka. Vstúpil do Siene slávy hudobných cien Anděl, uviedol portál iDNES.cz.



Skupina Blue Effect napísala na Facebooku: "S hlbokým smútkom v srdci vám oznamujeme, že dnes ráno na následky zákernej choroby zomrel gitarista, skladateľ a predovšetkým náš dlhoročný kamarát Radim Hladík."

Hladík sa narodil 13. decembra 1946 v Prahe. Navštevoval Pražské konzervatórium a študoval tam hru na gitaru. Ako 15-ročný hral v skupine Komety. Od roku 1964 vystupoval profesionálne v pražskom klube Olympik.

V roku 1968 bol pri vzniku skupiny Blue Effect, ktorá v období normalizácie musela svoj názov počeštiť. Keď z nej odišiel Vladimír Mišík, Hladík sa stal jej vodcovskou osobnosťou a výrazným autorom. Kapela Blue Effect existovala v prvej fáze do roku 1990.

Hladík v roku 2004 jej činnosť obnovil, obklopený mladými hudobníkmi. Získali si značnú popularitu, aj medzi mladými fanúšikmi, ktorí dokázali ceniť Hladíkovu inštrumentálnu zručnosť, napísal portál Novinky.cz.

Tento inovátor, skladateľ a kráľ elektrickej gitary sa venoval aj filmovej a folkovej hudbe. Preslávené boli jeho spoločné vystúpenia s Jaroslavom Hutkom, ktorého sprevádzal na klasickej gitare. V posledných dňoch života s ním pracoval na jeho novom albume. Potom mal v pláne skladať hudbu k dokumentárnemu filmu Vladimíra Michálka.

"Mám jedno krédo: nechcem byť milionár. Preto môžem pracovať len na projektoch, ktorá ma bavia. Vyplýva z toho sloboda," povedal raz Hladík.

Už v roku 1968 sa Hladík oženil a s manželkou Zlatou majú syna Radima a dcéru Luciu. Syn je držiteľom niekoľkých filmových cien Český lev za najlepší filmový zvuk, uviedol portál iDNES.cz.