Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Zomrel divadelný, filmový a televízny herec Frank Finlay

Frank Finlay Foto: TASR/AP

Medzi jeho ďalšie významné úlohy patrí rola mušketiera Portosa vo filmovej adaptácii románu Traja mušketieri, ktorý v roku 1973 režíroval Richard Lester.

Londýn 1. februára (TASR) - Vo veku 89 rokov zomrel v sobotu britský divadelný, filmový a televízny herec Frank Finlay, držiteľ ocenenia Radu britského impéria (CBE), ktorý bol nominovaný na Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Othello (1965). Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenie umelcovej rodiny.

Herec zomrel na zlyhanie srdca vo svojom dome v meste Weybridge na juhu Anglicka, spresnila jeho rodina. Tá ho zároveň označila za "úžasného otca, milujúceho starého otca a čertovsky dobrého herca".

Finlayho meno sa spája hlavne s britským Kráľovským národným divadlom (Royal National Theatre), kde dlhé roky pôsobil. Na javisku si tam zahral napríklad Iaga v hre Othello, ktorého v roku 1965 stvárnil aj v rovnomennom filme. Práve zaň si vyslúžil nomináciu na Oscara.

Finlay si zahral tiež Casanovu v rovnomennom televíznom seriáli, ktorý v roku 1971 odvysielala stanica BBC. Rolu dostal aj v svojho času kontroverznej britskej minisérii Kytica ostnatého drôtu (Bouquet of Barbed Wire, 1976).

Medzi jeho ďalšie významné úlohy patrí rola mušketiera Portosa vo filmovej adaptácii románu Traja mušketieri, ktorý v roku 1973 režíroval Richard Lester. Stvárnil tiež otca hlavného hrdinu vo filme Romana Polanského s názvom Pianista (2002).