Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vo veku 69 rokov zomrel spevák David Bowie

Na archívnej snímke z 14. septembra 1995 David Bowie vystupuje v americkom Hartforde. Vo veku 69 rokov zomrel v nedeľu 10. januára 2016 britský spevák David Bowie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie spevákovho syna Duncana Jonesa na sociálnej sieti Twitter. Foto: TASR/AP

David Bowie vydal 8. januára - na svoje 69. narodeniny - nový, v poradí už 25. štúdiový album s názvom Blackstar.

Londýn 11. januára (TASR) - Vo veku 69 rokov zomrel v nedeľu britský spevák, pesničkár a skladateľ David Bowie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie spevákovho syna Duncana Jonesa na sociálnej sieti Twitter.




Bowie, ktorý sa preslávil takými hitmi ako "Fame", "Heroes" alebo "Let's Dance", zomrel v kruhu svojich blízkych po 18 mesiacov trvajúcom boji s rakovinou.



Britský premiér David Cameron na Twitteri označil Bowieho úmrtie za "obrovskú stratu" a speváka nazval popovým géniom.



Bowie, ktorý sa narodil ako David Jones, dospieval začiatkom 70. rokov, keď v Británii vrcholila glam rocková éra. Preslávil sa v roku 1969 piesňou "Space Oddity" a neskôr svojím alter ego Ziggy Stardust. Pravdepodobne najväčšie úspechy dosiahol so svojím v poradí 15. štúdiovým albumom "Let's Dance", ktorý vyšiel v roku 1983.

"Celú svoju kariéru som pracoval vlastne s jedinou témou," povedal Bowie v roku 2002 v rozhovore pre agentúru AP. "Nohavice sa môžu, ale slová a témy, s ktorými narábam, sa týkajú osamelosti, zabudnutia, strachu a úzkosti, čo sú medzníky ľudského života," povedal spevák.



Bowieho interpretácia "Heroes" (Hrdinovia) bola jedným z vrcholov koncertu venovanému záchranárom po teroristických útokoch v New Yorku, ku ktorým došlo 11. septembra 2001.

"Najhrdší som na to, že som ovplyvnil popový slovník. Úprimne povedané, práve to mi ako umelcovi najviac hladí ego," povedal Bowie.

V uplynulých rokoch sa zdržiaval v ústraní; v roku 2004 absolvoval operáciu srdca. Spevák žil v ostatných rokoch v New Yorku. Naposledy koncertoval v roku 2006. Počas svojej kariéry, ktorá preklenula šesť desaťročí, predal celosvetovo 140 miliónov albumov. Jeho majetok sa odhaduje na vyše 180 miliónov eur.

Na hudobnú scénu sa vrátil v deň svojich 69. narodenín - minulý týždeň v piatok - albumom Blackstar, ktorý vyšiel po troch rokoch od vydania albumu The Next Day.

Blackstar, ktorý produkoval Bowieho dlhodobý spolupracovník Tony Visconti, obsahuje sedem skladieb. Album je čiastočne jazzový, obsahuje však aj prvky industriálneho rocku, folkpopu, baladických kompozícií aj hip-hopu.

Bowie zanechal po sebe dve deti - syna Duncana Jonesa a dcéru Alexandriu.



Takto na Bowieho spomínajú osobnosti

Mnohí z jeho bývalých spolupracovníkov a kolegov vyjadrili na sociálnych sieťach Facebook a Twitter svoj obdiv k Bowieho prelomovej hudbe a podelili sa o osobné spomienky na zosnulého umelca, uvádza agentúra Reuters.

Tony Visconti, Bowieho dlhodobý hudobný producent: "Vždy si robil, čo chcel. A chcel to robiť po svojom a najlepšie... Jeho smrť sa nijako nelíšila od jeho života - išlo o majstrovské dielo. Blackstar vytvoril pre nás ako darček na rozlúčku. Bol to neobyčajný človek plný lásky a života. Zostane s nami navždy."

Paul McCartney: "David bol veľkou hviezdou. Cením si chvíle, ktoré sme spolu strávili. Jeho tvorba zohrala veľmi dôležitú úlohu v dejinách britskej hudby. S hrdosťou myslím na ten obrovský vplyv, ktorý mal na ľudí po celom svete."

The Rolling Stones: "Sme šokovaní a hlboko zarmútení z úmrtia nášho drahého priateľa Davida Bowieho. Okrem toho, že bol úžasným a milým človekom, bol i neobyčajným umelcom, skutočným originálom."

Niekdajší člen skupiny Roxy Music, skladateľ a hudobný producent Brian Eno: "Davidova smrť prišla veľmi nečakane, ako takmer všetko, čo sa ho týka. Cítim veľkú prázdnotu." Eno ďalej uviedol, že pred týždňom dostal od Bowieho e-mail, ktorý bol "ako zvyčajne zábavný i bizarný". Bowie ho zakončil vetou "Ďakujem ti za spoločné krásne časy, Brian." Eno dodal: "Teraz si uvedomujem, že mi povedal zbohom."

Iggy Pop: "Priateľstvo s Davidom bolo svetlom môjho života. Nikdy som nestretol takúto brilantnú osobu. Bol tým najlepším, čo tento svet môže ponúknuť."

Madonna uviedla, že je Bowieho odchodom "otrasená". Zosnulý spevák bol pre ňu "talentovaný, jedinečný génius, ktorý jej zmenil život". "Tvoj duch bude žiť naveky," dodala s tým, že jeho koncert bol prvým, ktorý navštívila.

Gene Simmons zo skupiny Kiss: "David Bowie, budeš nám veľmi chýbať. Tvoja skladba 'Changes' a piesne o Ziggym boli pre mňa hlavnou inšpiráciou".

Yoko Ono uviedla, že Bowie bol pre ňu a jej nebohého manžela Johna Lennona "ako člen rodiny". Zároveň ho označila za "druhého otca" pre jej syna Seana.

Brian May zo skupiny Queen, ktorý s Bowiem spolupracoval na hite Under Pressure, ho opísal ako "strach naháňajúci talent". Roger Taylor, bubeník tejto formácie, označil Bowieho za "najšikovnejší talent a najzaujímavejšieho človeka našich čias, ktorý po sebe zanechal vákuum a bude ľuďom veľmi chýbať".

David Cameron, britský premiér: "Vyrastal som na platniach popového génia Davida Bowieho. Bol majstrom inovácie, ktorý mal vo veciach jasno. Je to obrovská strata."

Hlavný vatikánsky hovorca pre kultúrne záležitosti kardinál Gianfranco Ravasi v súvislosti s úmrtím speváka zverejnil na Twitteri úryvok z textu jeho piesne Space Oddity, zatiaľ čo canterburský arcibiskup Justin Welby uviedol, že je "správami o jeho smrti veľmi zarmútený," dodáva stanica BBC.

Poctu Davidovi Bowiemu vzdal z vesmíru aj britský astronaut Tom Peake

Poctu spevákovi Davidovi Bowiemu, ktorý zomrel v nedeľu vo veku 69 rokov, vzdal dnes prostredníctvom svojho konta na Twitteri aj britský astronaut Tom Peake, ktorý je jedným z členov aktuálnej posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Informovala o tom agentúra AP.

"Zmocnil sa ma zármutok, keď som sa dozvedel, že David Bowie prehral svoj boj s rakovinou - jeho hudba bola pre mnohých inšpiráciou," napísal na Twitteri Peake.

Vesmír Bowieho fascinoval od čias jeho prvého veľkého hitu nazvaného Space Oddity, ktorý naspieval v roku 1969, teda v čase, keď sa uskutočnilo prvé pristátie človeka na Mesiaci. Text piesne zachytáva príbeh Majora Toma, ktorý "sedí vo svojej plechovke vysoko nad svetom".

Skladba sa do povedomia verejnosti dostala opäť v roku 2013, keď ju krúžiac po obežnej dráhe Zeme zahral na gitare vtedajší veliteľ ISS, kanadský astronaut Chris Hadfield.

Jeho videoklip videli na internete milióny ľudí a Hadfieldovu interpretáciu svojej skladby schválil aj sám Bowie. Ten o nej vyhlásil, že "ide o najdojímavejšiu verziu tejto pesničky, aká kedy vznikla".



Bowieho posledný album Blackstar je plný odkazov na smrť

Posledný album britského rockového speváka Davida Bowieho s názvom Blackstar, vydaný iba dva dni pred jeho úmrtím, je plný symboliky, ktorá naznačuje, že umelec vedel o svojom blížiacom sa konci.

Blackstar, ktorý je Bowieho 25. štúdiovým albumom, vyšiel v piatok 8. januára na jeho 69. narodeniny. Obsahuje sedem piesní a je zároveň prvou Bowieho platňou, na ktorej obale nie je zobrazený samotný hudobník.

Texty skladieb sú ako vždy záhadné, avšak v kontexte jeho smrti nadobúdajú hlboko dojímavý, špecifický význam, napísala dnes agentúra Press Association.

Druhý singel Lazarus, vydaný 17. decembra, sa začína veršami "Pozri sa hore, som v nebi. Mám neviditeľné jazvy. Mám drámu, nemožno ju ukradnúť. Každý ma teraz pozná". Pieseň sa končí slovami "Budem voľný ako vták". Ďalšou narážkou na smrť sú v tejto piesni verše "Niečo sa stalo v deň, keď zomrel. Duch vystúpil o meter vyššie a ustúpil".

Videoklip ku skladbe Lazarus zahŕňa tiež obrazy odkazujúce na smrť. Bowie v ňom vystupuje ako trýznený slepec, v ďalšej scéne ako mŕtvy astronaut so symbolom lebky na skafandri. Samotný titul Lazarus odkazuje na biblickú postavu, ktorú štyri dni po smrti Ježiš vzkriesil k životu.

V poslednej skladbe I Can't Give Everything Away Bowie spieva: "Viem, že niečo nie je vôbec v poriadku, život vracia márnotratných synov. Zatemnené srdcia, kvetované správy, znaky lebky na mojich topánkach".

Album získal pozitívnu kritiku. Denník The Independent ho nazval "najextrémnejším albumom celej Bowieho kariéry", zatiaľ čo magazín Rolling Stone napísal, že ide o Bowieho "najlepšie antipopové dielo od 70. rokov".

Blackstar produkoval Bowieho dlhodobý spolupracovník Tony Visconti. Album je čiastočne jazzový, obsahuje však aj prvky industriálneho rocku, folkpopu, baladických kompozícií aj hip-hopu.