Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Zomrel spoluzakladateľ Nadácie Horský park Kamil Procházka

Na archívnej snímke spoluzakladateľ Nádacie Horský park Kamil Procházka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Procházka pôsobil dvadsať rokov ako novinár v Technických novinách, angažoval sa aj ako ochranár.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrel spoluzakladateľ Nadácie Horský park a niekdajší komunálny poslanec bratislavského Starého Mesta Kamil Procházka. Posledná rozlúčka so zosnulým bude 13. októbra v Krematóriu Lamač. Informuje o tom mestská časť Staré Mesto i Horáreň Horský park na sociálnej sieti.

Procházka pôsobil dvadsať rokov ako novinár v Technických novinách, angažoval sa aj ako ochranár. Bol členom Koordinačného výboru Verejnosť proti násiliu i vládnym splnomocnencom pre EXPO. Pracoval tiež na magistráte vo Viedni. Dlhé roky sa angažoval aj v komunálnej politike. Funkciu miestneho poslanca v Starom Meste zastával tri volebné obdobia, a to od roku 2002 do roku 2014.

Spolu s manželkou založil nadáciu Horský park. "Za 27 rokov ich pôsobenia v tejto lokalite docielili obnovu a inštaláciu lavičiek, vrátane historickej Sóltzovej lavičky z roku 1906," pripomína samospráva. Zrekonštruovali tiež lesnú škôlku, inštalovali plastiku Sediaca od sochára Alexandra Trizuljaka, zriadili exteriérovú Galériu Horský park a pomohli vybudovať edukačný chodník.

Za svoju činnosť a aktivity pre komunitu Horského parku získali v roku 2021 Cenu primátora Bratislavy.