Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Zomrel svetoznámy architekt Oscar Niemeyer, mal 104 rokov

Oscar Niemeyer Foto: TASR/AP Photo

Niemeyer sa špecializoval na medzinárodnú modernú architektúru. Pre väčšinu jeho tvorby boli typické abstraktné tvary a oblúky.

Rio de Janeiro 6. decembra (TASR) - Svetoznámy brazílsky architekt Oscar Niemeyer, ktorý ako jeden z tímu architektov navrhol budovu OSN v New Yorku, zomrel v stredu vo svojom domovskom meste Rio de Janeiro. Mal 104 rokov. Informácie priniesli svetové tlačové agentúry vrátane nemeckej DPA a Reuters.

Správu o jeho smrti potvrdila nemocnica, kde Niemeyerovi od 2. novembra liečili problémy s obličkami a ďalšie zdravotné ťažkosti.

Niemeyer sa špecializoval na medzinárodnú modernú architektúru. Pre väčšinu jeho tvorby boli typické abstraktné tvary a oblúky.

Niemeyer projektoval väčšinu brazílskeho futuristického hlavného mesta Brazília - vrátane Národného kongresu, rímskokatolíckej Brazílskej katedrály či prezidentských palácov Palácio do Planalto a Palácio da Alvorada.

Niemeyer navrhol aj legendárny sambadróm v Riu, kde sa každoročne koná slávny karnevalový sprievod.

Architekt zanechal po celom svete stopu svojho štýlu, nezameniteľného a tvarmi pripomínajúceho vesmírny vek. Jeho budovy zo skla a bieleho betónu stoja takisto v New Yorku (OSN) a v Paríži, kde navrhol sídlo komunistickej strany.