Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zomrela módna ikona Sonia Rykielová, kráľovná pleteného oblečenia

Na archívnej snímke módna ikona Sonia Rykielová. Foto: TASR/AP

Svojimi voľnými pruhovanými svetrami vyslobodila ženy zo zovretia fádnych kostýmov a dlhé roky stála na čele módneho impéria nesúceho jej meno.

Paríž 25. augusta (TASR) - Vo veku 86 rokov zomrela francúzska módna návrhárka Sonia Rykielová, ktorá svojimi voľnými pruhovanými svetrami vyslobodila ženy zo zovretia fádnych kostýmov a dlhé roky stála na čele módneho impéria nesúceho jej meno, napísala agentúra AP.

O Rykielovej úmrtí informovala dnes vo vyhlásení kancelária francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Ten slávnu módnu návrhárku vyzdvihol ako "priekopníčku", ktorá "ponúkla ženám slobodu pohybu". Ďalšie informácie o Rykielovej úmrtí kancelária francúzskeho prezidenta neposkytla a bezprostredne sa k nemu nevyjadril ani módny dom Sonia Rykiel.

Rykielovej kariéra v módnom priemysle sa začala v 60. rokoch, keď si sama navrhla niekoľko modelov pletených tehotenských šiat a v roku 1968 si na Ľavom brehu Seiny otvorila svoj prvý parížsky butik s dámskou konfekciou. Jej pletené modely sa od začiatku vyznačovali pestrosťou farieb a vzorov, za čo si vyslúžila prezývku "kráľovná pleteného oblečenia".

Postupom času sa meno Sonia Rykiel stalo jednou z najuznávanejších módnych značiek na svete predávajúcou dámske, pánske a detské odevy, ako aj parfumy.

Rykielová sa stala inšpiráciou pre hlavnú postavu hviezdami nabitého filmu Pret-a-Porter režiséra Roberta Altmana z roku 1994 a v tejto satirickej komédii z prostredia módneho priemyslu aj sama účinkovala.

V roku 1980 bola Rykielová vyhlásená za jednu z najelegantnejších žien sveta. V roku 1995 jej diagnostikovali Parkinsonovu chorobu.