Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Návštevníkov i pracovníkov Zoo Bojnice víta každé ráno giboní spev

Na archívnej snímke samica gibona striebristého (Hylobates moloch) Foto: TASR/AP

Prvé historicky prirodzene odchované mláďa sa v Bojniciach narodilo v roku 2008.

Bojnice 9. októbra (TASR) - Spev gibonov zlatolícich víta každé ráno návštevníkov, ošetrovateľov i ďalších pracovníkov zoologickej záhrady v Bojniciach. Typické zvuky, ktoré tieto primáty v ranných hodinách vydávajú, majú aj praktický význam.

"Pravidelne, každé ráno môžu návštevníci, ktorí k nám zavítajú, počuť spev gibonov zlatolícich. Je to vlastne naša rodina, otec Bonifác, mama Lily a ich deti. Oni si týmto spevom každé ráno označujú svoje územie. Ostatné gibony totiž vedia, že všade tam, kde sa rozlieha ich spev, nemajú ísť, lebo to územie je obsadené," vysvetlila hovorkyňa Zoo Bojnice Simona Kubičková.

Gibony sú podľa nej najlepšími spevákmi spomedzi primátov v bojnickej zoo a možno i spomedzi všetkých jej obyvateľov. "Ich hlas je zaujímavý, veľa ľuďom pripomína hlas džungle. Zaujímavosťou je aj to, že spievajú v duetách. Vždy spieva samec so samicou a postupne sa k nim pridávajú mláďatá. Keď sa tieto naučia perfektne napodobňovať spev svojich rodičov, tak je vlastne čas, aby opustili rodinu a našli si svoju vlastnú," dodala.

Gibony sa považujú za menších príbuzných ľudoopov. V ázijských dažďových pralesoch ich žije niekoľko druhov. Spoločnou črtou týchto ľudoopov sú zmeny sfarbenia srsti v priebehu života. Mláďatá sa rodia žltohnedé, po roku zmenia farbu na čiernu, samce ostanú čiernymi celý zvyšok života a samice po pohlavnom dozrení zosvetlejú na krémovo žltohnedé s čiernou škvrnou na temene. Väčšinu dňa trávia gibony hľadaním potravy a kŕmením sa. Bojnická zoo v súčasnosti chová jeden, rozmnožujúci sa pár. Prvé historicky prirodzene odchované mláďa sa v Bojniciach narodilo v roku 2008, neskôr k nemu pribudli postupom rokov ešte tri. Druhý pár, ktorý Zoo Bojnice mala, premiestnila do Zoo Jihlava.