Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

V bratislavskej zoo sa narodilo mláďa najväčšej ázijskej antilopy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Antilopa nilgau je najväčšia ázijská antilopa, ktorá sa prirodzene vyskytuje v trávnatých oblastiach Indie, Nepálu a Pakistanu. Názov nilgau pochádza z hindčiny a v preklade znamená modrý býk.

Bratislava 2. decembra (TASR) – V bratislavskej zoologickej záhrade (zoo) sa koncom novembra narodilo mláďa antilopy nilgau. Matkou je samica Dewi a otcom je samec Kieran. TASR o tom informovala Alexandra Ritterová z oddelenia vzdelávania a marketingu zoo.

"Matka mláďaťa je prvorodička, no o malú samičku sa vzorne stará. Krátko po pôrode bola u matky spozorovaná nižšia tvorba materského mlieka. Z tohto dôvodu začali naše chovateľky s čiastočným prikrmovaním mláďatka sušeným kozím mliekom dva- až trikrát denne," povedala Ritterová.

Antilopa nilgau je najväčšia ázijská antilopa, ktorá sa prirodzene vyskytuje v trávnatých oblastiach Indie, Nepálu a Pakistanu. Názov nilgau pochádza z hindčiny a v preklade znamená modrý býk. "U týchto antilop je viditeľný výrazný pohlavný dimorfizmus. Samce sú väčšie, na hlave majú jednoduché tmavosivé rožky, dlhé 25 - 30 centimetrov a srsť majú modro-sivej farby. Samice sú menšie, nemajú rohy a bývajú hnedo sfarbené," priblížila Ritterová. Spoločným znakom pre obe pohlavia je čiernobiele pruhovanie na ušiach a v spodnej časti nôh. V období ruje bojujú samce o teritórium a samice tak, že pokľaknú oproti sebe na predné končatiny a pretláčajú sa.