Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Magazín

ZOZNÁMTE SA: Slovenská exoplanéta a jej materská hviezda dostali meno

Ilustračná snímka Foto: TASR

Slovenská exoplanéta sa premieta do súhvezdia Lýra, neďaleko druhej najjasnejšej hviezdy severnej hviezdnej oblohy Vega. Ide o planétu, ktorá sa podobá na Jupiter, je len o šesť percent ťažšia.

Košice 17. decembra (TASR) – Exoplanéta s označením HAT-P-5b a jej materská hviezda, ktoré sa premietajú v súhvezdí Lýra, nesú po novom slovenské názvy Kráľomoc a Chasoň. O podobách týchto názvov rozhodla hlasovaním slovenská verejnosť v rámci projektu Medzinárodnej astronomickej únie (IAU), ktorý dal všetkým krajinám sveta možnosť pomenovať vybrané exoplanéty a ich materské hviezdy. Výsledky projektu IAU100 NameExoWorld oznámili na utorkovom slávnostnom podujatí, ktoré sa konalo v Parížskom observatóriu.

"Do projektu sa zapojilo viac ako 780.000 ľudí z vyše 110 krajín sveta, medzi ktorými bolo aj Slovensko. Po prvýkrát v histórii tak Slovenky a Slováci dostali možnosť pomenovať exoplanétu a jej materskú hviezdu," informoval Rudolf Gális z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, národný koordinátor pre vzdelávacie aktivity IAU na Slovensku. "Zároveň to bola skvelá možnosť predstaviť krásy a záhady vesmíru širokej verejnosti a tiež zvýšiť záujem mladých ľudí o vedu a aktívne spoznávanie sveta."

Projekt sa konal v rámci osláv storočnice IAU. Celosvetovo bolo zaslaných vyše 360.000 návrhov pomenovaní exoplanét a ich materských hviezd. Z týchto návrhov národné komisie vybrali tie najlepšie, za ktoré potom hlasovalo viac ako 420.000 ľudí.

Do prvého kola súťaže Slováci prihlásili takmer 540 návrhov. Národná komisia vybrala 12 dvojíc pomenovaní, o ktorých verejnosť na Slovensku mala možnosť hlasovať v druhom kole. "Následne sme hlasovanie vyhodnotili a výsledky zaslali riadiacemu výboru IAU, ktorý rozhodol o prijatí víťazného návrhu ako oficiálneho pomenovania telies slovenského exoplanetárneho systému," uviedol Jaroslav Merc z UPJŠ, predseda organizačného výboru projektu na Slovensku.

Víťaznou témou sa stali staroslovenské pomenovania Slnka a Jupitera - Chasoň a Kráľomoc. Autorom víťazného návrhu je Miroslav Mesaroš. Tieto názvy budú používané spoločne s existujúcim vedeckým označením. V hlasovaní skončila ako druhá téma postavy zo slovanskej mytológie - Svarog a Vesna a treťou typické slovenské pokrmy - Parenica a Haluška. "Chasoň a Kráľomoc však vyhrali s prehľadom, keď získali vyše 800 z celkového počtu takmer 2200 prijatých hlasov," konštatoval Merc po vyhodnotení celoslovenského hlasovania.

"Slovenská" exoplanéta sa premieta do súhvezdia Lýra, neďaleko druhej najjasnejšej hviezdy severnej hviezdnej oblohy Vega. Ide o planétu, ktorá sa podobá na Jupiter, je len o šesť percent ťažšia. Obieha okolo hviezdy podobnej Slnku, ktorá sa nachádza vo vzdialenosti 990 svetelných rokov. "Materská hviezda je z nášho územia pozorovateľná počas celého leta aj malými ďalekohľadmi. Samotnú exoplanétu však zatiaľ nie je možné pozorovať ani tými najväčšími ďalekohľadmi na svete," priblížil organizačný výbor projektu.