Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Zrúcaninu hradu Liptov má zachrániť nové občianske združenie

Na ilustračnej snímke ruina hradu. Foto: TASR/Roman Hanc

Dobrovoľníci sa starajú o ruinu už približne štyri roky. Založenie združenia prináša jeho predstaviteľom možnosť uchádzať sa o rôzne dotácie a granty z ministerstva kultúry či fondov Európskej únie.

Liptovská Sielnica 24. septembra (TASR) - Na Liptove ožívajú snahy o záchranu najvyššieho položeného hradu na Slovensku Liptovského starého hradu. Za týmto účelom sformovala skupina nadšencov z Liptovskej Sielnice a Kalamien občianske združenie (OZ) Castrum Liptov.

"O hrad Liptov sa ako dobrovoľníci staráme už približne štyri roky. Každý rok tam niekoľkokrát kosíme, v minulosti sa nám podarilo získať aj sponzorské príspevky na vybudovanie drevených premostení, lavičiek a podobne," vysvetlil pre TASR predseda OZ Juraj Lovich. Hrad je však podľa neho v ruinálnom stave a postupne sa rozpadá. Potrebná by bola komplexná obnova.

Založenie združenia prináša jeho predstaviteľom možnosť uchádzať sa o rôzne dotácie a granty z ministerstva kultúry či fondov Európskej únie. "Doteraz sa nám to nedalo, pretože sme nemali právnu subjektivitu. V súčasnosti sa už môžeme snažiť získať nejaké väčšie finančné prostriedky, aby sme hrad zachovali pre ďalšie generácie," doplnil podpredseda združenia Ján Machovič.

Už v budúcom týždni sa na žiadosť Castrum Liptov uskutoční na hrade stretnutie s odborníkmi a archeológmi, ktorí by mali zhodnotiť jeho reálny stav. "Potrebujeme zistiť, aké opravy môžeme na hrade vykonať. Je tu napríklad vyhňa, ktorú by sme veľmi radi obnovili," uviedol Lovich.

Liptovský starý hrad postavili v Chočských vrchoch v 13. storočí. Pre verejnosť sú prístupné zvyšky odkrytej architektúry po stavebno-konzervátorskych úpravách na základe archeologického výskumu. K ruinám hradu sa turisti dostanú po značkovanom chodníku z obce Kalameny.