Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Michal Kováč

D. KOVÁČ: Neočakávame, že sa aktéri pohonu na M. Kováča ospravedlnia

Na snímke príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR stoja pri rakve s telesnými pozostatkami exprezidenta Michala Kováča na verejnej rozlúčke v Rytierskej sále Bratislavského hradu. Bratislava, 12. októbra 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Je však zarážajúce, že niektorí sa stále tvária, akoby sa nič nestalo, počas omše za zosnulého exprezidenta to dnes povedal jeho nevlastný brat a historik Dušan Kováč.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Rodina zosnulého exprezidenta Michala Kováča neočakáva, že sa aktéri pohonu na prvú hlavu štátu samostatnej SR za svoje skutky ospravedlnia, lebo takúto morálnu silu nemožno v nich očakávať. Je však zarážajúce, že niektorí sa stále tvária, akoby sa nič nestalo, akoby všetko to príkorie bolo len zanedbateľným detailom. Počas zádušnej omše za zosnulého exprezidenta v bratislavskom Dóme sv. Martina to dnes povedal jeho nevlastný brat a historik Dušan Kováč.

"Pán prezident Andrej Kiska nazval Michala Kováča morálnym víťazom. Je to popis jeho heroického zápasu so zlom, so zlom spoločenským, ktoré sa však hlboko dotýkalo aj nás, jeho najbližších," povedal Dušan Kováč.



Slová uznania, ktoré sa exprezidentovi dostávajú, podľa jeho nevlastného brata dokumentujú Michala Kováča ako významnú osobnosť zapísanú do moderných dejín Slovenska. "Michal Kováč to nemal ľahké, celý život nemal na ružiach ustlané. Jeho život bol zápasom o ľudské uplatnenie. Nezlomilo ho to, ostal dobrým a láskavým človekom," uviedol Dušan Kováč.

On aj celá rodina verí, že spravodlivá história povie o dobe, keď bol Michal Kováč hlavou štátu, úplnú pravdu. "Drahý náš Michal, ostane po tebe prázdne miesto, ktoré nikto nedokáže zaplniť. Verím, že ostaneš aj v mysliach a spomienkach občanov a natrvalo zapísaný v slovenských dejinách," dodal Dušan Kováč.