Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia M.R.Štefánik

Matica slovenská pripravuje historický dokument o M. R. Štefánikovi

Na archívnej snímke Milan Rastislav Štefánik. Foto: TASR/Martin Baumann

Štefánik výraznou mierou formoval dejiny Slovákov v 20. storočí, no jeho národný odkaz nadobudol na sile až po jeho smrti, povedal predseda MS Marián Gešper.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Aktuálne sté výročie tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika si Matica slovenská (MS) pripomenie nielen na matičných podujatiach, ale aj krátkym historickým dokumentom o jednej z najvýraznejších osobností slovenských dejín. Ten sa zameria na pôsobenie Štefánika na politickej scéne, teda predovšetkým na jeho neodmysliteľný prínos pre vznik prvej Československej republiky. TASR informovala hovorkyňa MS Veronika Matušková.

„Milan Rastislav Štefánik mal kontakty na dôležitých európskych politikov a diplomatov, bez ktorých by sa vtedajšie mocnosti nepriklonili k idei spoločného štátu Čechov a Slovákov. Bez Štefánika by sa Masaryk a Beneš len ťažko dostali do vysokých politických kruhov, kde sa v čase prvej svetovej vojny rozhodovalo o budúcej mape Európy. Síce sa jeho štátnické ambície po vzniku republiky nenaplnili, čo prekazila aj jeho tragická smrť, pre Slovákov sa stal symbolom bojovnosti a vytrvalosti,“ povedal Lukáš Krajčír zo Slovenského historického ústavu MS, ktorý v dokumente vysvetľuje Štefánikove politické a vojenské aktivity.

„Štefánik výraznou mierou formoval dejiny Slovákov v 20. storočí, no jeho národný odkaz nadobudol na sile až po jeho smrti. Ukázalo sa to najmä na spomienkovom zhromaždení v Brezovej pod Bradlom počas uvoľnenia v roku 1968, keď na mohyle viali slovenské vlajky s dvojkrížom a spievala sa Kuzmányho hymnická pieseň Kto za pravdu horí, ktorá je aj matičnou hymnou. Verím, že zvlášť mladá generácia pochopí jeho význam, keďže dokument budeme posielať aj do škôl,“ doplnil predseda MS Marián Gešper.

V dokumente sa objavia divadelníci z Mladej Matice, ktorí priblížia rozhovory M. R. Štefánika s Jankom Jesenským a Vavrom Šrobárom na základe historických poznatkov. O spomienkach obyvateľov Ivanky pri Dunaji na pád lietadla so Štefánikom bude hovoriť predseda Historickej spoločnosti Ivanky František Hässler.