Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia M.R.Štefánik

Matica slovenská v rôznych mestách priblíži M. R. Štefánika verejnosti

Na ilustračnej snímke pohľad na budovu MS v Martine. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vo štvrtok vzdávajú hold Štefánikovi matičiari z Komárna a Šamorína.

Bratislava 2. mája (TASR) - Mesiac máj bude v mestách Slovenska patriť Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ktorý sa aktuálne stal najväčším Slovákom v hlasovaní RTVS a Slovensko si zároveň pripomína 100 rokov od jeho tragickej smrti. Matica slovenská (MS) si ho v rôznych mestách pripomenie na kultúrnych podujatiach. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Veronika Matušková.

Vo štvrtok vzdávajú hold Štefánikovi matičiari z Komárna a Šamorína. Pred Domom Matice slovenskej v Komárne sa o 12.30 h začne slávnostný akt kladenia vencov spoločne so zástupcami Ozbrojených síl SR. Uskutočnila sa tiež vlastenecká pochôdzka po južnom Slovensku, spojená s pietnymi spomienkami na Štefánika pri jeho pomníkoch v Šamoríne a Dunajskej Lužnej a pri jeho buste v Ivanke pri Dunaji, ktorá vyvrcholila tradičným pochodom žiakov a spomienkou pri Štefánikovej mohyle v Ivanke pri Dunaji.

V piatok (3. 5.) o 10.30 h sa pri príležitosti 100. výročia Štefánikovej smrti v Kysuckej knižnici v Čadci bude konať spomienková slávnosť a prednáška. V piatok o 17.00 h bude tiež spomienková slávnosť pri Štefánikovej soche v Šuranoch, ktorá bude pokračovať vyhodnotením výtvarnej súťaže detí a premietaním dokumentárneho filmu o tomto národovcovi.

V rámci celonárodnej spomienkovej slávnosti v sobotu (4. 5.) o 8.50 h v Brezovej pod Bradlom predstaví MS hodinový program v Národnom dome Štefánikovom. V utorok (7. 5.) o 9.30 h organizuje Dom MS v Dunajskej Strede prednášku docenta Ivana Mrvu s názvom M. R. Štefánik – bojovník za slobodu národov Európy v čitárni Žitnoostrovskej knižnice v Dunajskej Strede. Tiež 7. mája o 11.00 h sa uskutoční prednáška vedeckého tajomníka MS Pavla Mičianika ,spojená s premietaním historického dokumentu o Štefánikovi v Divadle B. S. Timravy v Lučenci.

V sobotu 25. mája v Šuranoch matičiari organizujú Zájazd národovcov po stopách M. R. Štefánika od Košarísk cez Brezovú pod Bradlom až k Plaveckému hradu. V pondelok 27. mája o 18.00 h uzatvorí matičné aktivity o Štefánikovi diskusia vedeckého tajomníka MS Pavla Mičianika a historika Slovenského historického ústavu MS Lukáša Krajčíra, ktorú organizuje útvar Mladá Matica v Bratislave.