Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia M.R.Štefánik

Piloti si uctili pamiatku Štefánika preletom nad letiskom v Bratislave

Na snímke prvý slovenský kozmonaut, plukovník vo výslužbe Ivan Bella po prílete na dráhe bratislavského Letiska M. R. Štefánika pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika v Bratislave 4. mája 2019. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Z Bratislavy sa presunú na piešťanský festival letectva s preletom ponad Mohylu M. R. Štefánika na Bradle.

Bratislava 4. mája (TASR) - V duchu odkazu Milana Rastislava Štefánika absolvovali leteckí veteráni a piloti združení v Slovenskej federácii ultraľahkého lietania spomienkový let po poslednej leteckej trase generála. V sobotu absolvovali nízky prelet nad dráhou bratislavského letiska, kde následne položili kyticu k soche Štefánika.

Pôvodne mali letci absolvovať cestu z Talianska cez Maďarsko na Slovensko. Na vzdušnej ceste sa zúčastnilo 13 lietadiel. "Túto misiu významného výročia tak smutnej udalosti generála Štefánika sme pripravovali už oveľa skôr. Poveternostné podmienky boli veľmi komplikované aj na území Talianska, ale aj po celej trati. Odleteli sme asi päť šestín plánovanej trate, nepodarilo sa ním ísť až do talianskeho Campoformido, kde nás poveternostné podmienky nepustili," priblížil prezident Slovenskej federácie ultraľahkého lietania Marián Sluk. Pôvodne mali lietadlá pristáť aj v maďarskom meste Fertőszentmiklós, namiesto toho pristáli v Dubovej, odkiaľ v sobotu prileteli do Bratislavy.

Aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella poznamenal, že spomienkový let bol pekný. "Aj keď nám počasie spravilo škrt cez rozpočet a nemohli sme preletieť úplne celú trasu, ale aj tak to bolo úžasné," povedal.

"Je krásne si pripomenúť 100 rokov. Minulý rok sme si pripomínali 100 rokov od vzniku Československa a 100 rokov od založenia letectva v Československu. Bohužiaľ, rok 2019 je sté výročie, ktoré je tragické pre nás. Musíme si ho pripomínať, pretože Štefánik je najväčší Slovák," povedal jeden z účastníkov podujatia Maroš Kapusta. Aj Bella poznamenal, že Štefánik je jednou z najväčších osobností nielen Slovenska, ale aj Československa. "Je dôležité využiť akúkoľvek príležitosť a možnosť uctiť si túto osobnosť, aby zostala v povedomí celého národa," dodal Bela.

Na snímke prílet lietadiel spojený s nízkym preletom nad dráhou bratislavského Letiska M. R. Štefánika pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika v Bratislave 4. mája 2019.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Piloti sa z Bratislavy presunú na piešťanský festival letectva s preletom ponad Mohylu M. R. Štefánika na Bradle. Sluk priblížil, že po prílete do Piešťan vypnú motory a prvý slovenský kozmonaut požiada návštevníkov o symbolickú minútu ticha.

Štefánik svoj posledný let absolvoval na lietadle typu Caproni Ca.33 z Talianska smerom na Slovensko. Jediná existujúca replika tohto lietadla na svete visí v odletovej hale Letiska M. R. Štefánika v Bratislave od roku 2012. Zapožičaná je z Vojenského historického múzea v Piešťanoch. Tragicky zahynul po páde lietadla v blízkosti súčasného bratislavského letiska práve 4. mája 1919, teda presne pred 100 rokmi.