Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia MS v hokeji 2017

VIDEO: Rusi sú v semifinále, zborná suverénne zdolala Čechov

Ruskí hokejisti sa tešia po víťazstve 3:0 po štvrťfinálovom zápase Rusko - ČR na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 18. mája 2017 v Paríži. Foto: TASR/AP

Zborná ustála počiatočný nápor súpera, postupne sa dostala k svojej typickej kombinačnej hre a ešte v prvej tretine položila základ triumfu.


Kolín 18. mája (TASR) - Ruskí reprezentanti postúpili do semifinále na 81. hokejových MS. Vo štvrtkovom štvrťfinálovom súboji v parížskej AccorHotels Aréne zdolali Česko po suverénnom výkone 3:0. V boji o postup do finále narazia v sobotu na úspešnejšieho z dvojice Kanada - Nemecko.

Zborná ustála počiatočný nápor súpera, postupne sa dostala k svojej typickej kombinačnej hre a ešte v prvej tretine položila základ triumfu vďaka gólom Dmitrija Orlova a Nikitu Kučerova. Česi nedokázali nájsť odpoveď, všetky ich pokusy pochytal stopercentný Andrej Vasilevskij. Rusi sa prebojovali do semifinále štvrtý rok po sebe. Česi opäť nedosiahnu na medaily, naposledy sa radovali zo zisku cenného kovu na MS 2012, keď v Helsinkách vybojovali bronz.
štvrťfinále (Paríž):
Rusko - Česko 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Góly: 9. Orlov (Plotnikov, Antipin), 14. Kučerov (Kuznecov, Antipin), 54. Panarin (Kučerov, Kuznecov). Rozhodovali: Lemelin (Rak.), Wehrli (Švajč.) – Oliver (USA), Vanoosten (Kan.), vylúčení: 5:3 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 6209 divákov.

Rusko: Vasilevskij - Kiselevič, Gavrikov, Belov, Antipin, Orlov, Provorov, Zub - Ničuškin, Andronov, Telegin - Dadonov, Šipačov, Gusev - Kučerov, Namestnikov, Panarin - Plotnikov, Kuznecov, Barabanov - Tkačov

Česko: Francouz - Šimek, Gudas, Šulák, Jeřábek, Rutta, Kempný, Kundrátek - Voráček, Kovář, Sobotka - Pastrňák, Hanzl, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - Zohorna, Plekanec, Horák - Radil

Česi v úvode vyleteli na súpera a už v 2. minúte mal príležitosť na otvorenie skóre Plekanec, brankár Vasilevskij si postrážil miesto pri bližšej žŕdke. Následne v presilovke Červenka v sľubnej pozícii netrafil puk po prihrávke Pastrňáka. Znarokovi zverenci český nápor ustáli, upokojili sa a postupne sa dostali do tempa. Plotnikov v 9. min. aj prekonal Francouza, na čiare ale zachránil Plekanec. Rusom to vzápätí vyšlo, tesne po vypršaní ich presilovky si obranca Orlov na útočnej modrej vylepšil pozíciu a zamieril presne k žŕdke - 1:0. Gól dodal ruským hráčom sebavedomie, začali si veriť v kombináciách, Tkačov ešte prečíslenie zbytočne prešpekuloval, no v 14. min. po akcii Kuznecova parádne trafil voľné miestečko kanonier Kučerov - 2:0.

Česi odpovedali žŕdkou, ktorú opečiatkoval Voráček. V druhej tretine už nenastúpili zranení Jeřábek na českej a Namestnikov na ruskej strane. Pokračoval hokej vo vysokom tempe s minimom prerušení. Zborná upratala svoju hru v obrannom pásme a vpredu ďalej hrozila. Blízko k tretiemu gólu bola po strele Panarina, proti ktorej famózne vytasil lapačku Francouz. Jandačov tím kontroval individuálnou akciou Hanzla v 33. min., lenže Vasilevskij bol pozorný. V závere tretiny zazvonila na českej bránke žŕdka po strele Panarina. Rusi umne kontrolovali hru, nepúšťali súpera do koncovky a sami využívali každú možnosť na ofenzívny výpad. V 44. min. nedotiahol v nájazde bekhendový blafák Kučerov, v presilovke vychytal Dadonova Francouz a v zakončení stroskotal dvakrát Andronov. Česi sa v snahe zdramatizovať zápas vrhali vo väčšom počte do útoku, ale vzadu prepadávali, čo rýchlonohí ruskí hráči využívali na brejky. V 54. min. unikol Panarin a definitívne rozhodol. Ten istý hráč mohol ešte prikrášliť skóre, na skóre sa už ale nič nezmenilo.

Hlasy /IIHF/:
Sergej Andronov, útočník Ruska:
"Boli sme na súpera pripravení. Česi vždy bojujú, hrajú tvrdo, navyše mali výhodu, lebo v Paríži hrali celý turnaj, poznali tunajšie klzisko a mantinely. V prvej tretine nás prevýšili, v druhej sme už hrali v pohode. Všetci v tíme si odviedli svoju robotu a hrali sme ako tím, blokovali strely a bojovali jeden za druhého."

Vladislav Gavrikov, obranca Ruska: "Kľúčom k úspechu bola naša hra v oslabeniach. Chalani ich obránili excelentne, rovnako skvelý bol náš brankár. To bol rozdielový prvok. Bol to náročný zápas, nemali by sme sa nechať tak často vylučovať."

Radko Gudas, obranca ČR: "Toto nikto z nás nechcel. Ťažko sa vyhráva, keď nedáte góly. V útočnom pásme potrebujeme väčší kľud na zakončenie, hlavne z toho dôvodu je to pre nás skorší koniec, než sme čakali. Mrzí to, s Rusmi špeciálne."