Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia MS v hokeji 2017

MS 2017: Vo štvrťfinále šampionátu bude prestížny duel Rusko - Česko

Na archívnej snímke ruský hráč Dmitrij Orlov (vpravo) v osobnom súboji s Čechom Jakubom Voráčkom Foto: FOTO TASR/AP

V Kolíne si zmerajú sily obhajcovia trofeje z Kanady s domácim výberom a hokejisti USA s Fínskom. V Paríži sa diváci môžu tešiť na prestížny duel Ruska s Českom a na zápas Švajčiarska so Švédskom.

Kolín 18. mája (TASR) - Hokejové majstrovstvá sveta pokračujú po dni voľna vo štvrtok 18. mája štvrťfinálovými súbojmi. V kolínskej vetve si zmerajú sily obhajcovia trofeje z Kanady s domácim výberom o 20.15 h a v popoludňajšom súboji hokejisti USA s Fínskom. V Paríži sa diváci môžu tešiť na prestížny duel Ruska s Českom (16.15 h) a zápas "čierneho koňa" doterajšieho priebehu Švajčiarska so Švédskom (20.15 h).

Nemeckí hokejisti pôjdu do súboja so zámorským gigantom ako outsideri, no zbrane neskladajú a veria, že im pomôže aj plná kolínska Lanxess aréna. "Je pre nás veľmi dôležité, aby bola vypredaná hala. Fanúšikovia sú náš siedmy hráč na ľade," povedal brankár Philipp Grubauer. Domáci hneď v úvode šampionátu už jeden tím spoza "veľkej mláky" zdolali, keď si poradili s USA 2:1. V ďalších s favoritmi však už ťahali za kratší koniec. So Švédmi prehrali 2:7, s Rusmi zmiernili hroziaci debakel 0:5 po dvoch tretinách, na konečných 3:6. V ďalšom stretnutí zdolali Slovákov 2:3 pp a sn, nasledovala tesná prehra s Dánskom 2:3 pp a triumf nad Talianskom 4:1. O postupe medzi najlepšiu osmičku rozhodli až v záverečnom zápase A-skupiny, keď po dráme zdolali Lotyšsko 4:3 po nájazdoch, ten rozhodujúci premenil mladík Frederik Tiffels.

Na archívnej snímke sú kanadský hokejista Nate Mackinnon (vľavo) a Fín Antti Pihlström
Foto: TASRAP


"Veľmi sa tešíme na štvrťfinále. Bude to zápas o všetko," povedal dvadsaťjedenročný krídelník univerzity Western Michigan v NCAA, ktorý tento rok debutoval v nemeckej reprezentácii i na MS. Lídrom produktivity je skúsený obranca Dennis Seidenberg, v siedmich dueloch zaznamenal gól a sedem asistencií. O bod menej má na konte útočník Dominik Kahun (2+5), ktorý sa s ďalším piatimi hráčmi delí o post najlepšieho strelca. V bránke sa striedali hlavne Thomas Greiss a Danny Aus den Birkena. Viac sa darilo druhému menovanému, ktorý mal v štyroch dueloch úspešnosť 93,42% a priemer 1,62 inkasovaných gólov. Pravda, Greiss bol v bránke pri oboch vysokých prehrách s Ruskom a Švédskom.

Kanada sa v prvých troch zápasoch rozbehla, keď zdolala Česko 4:1, Slovinsko 7:2 a Bielorusko 6:0. Proti Francúzom prehrávala 1:2, no otočila na 3:2, ale so Švajčiarmi už prehajdákal dvojgólový náskok a prehrala 2:3 pp. Varovný prst vzala na vedomie a v ďalších dvoch dueloch nasúkala Nórsku a Fínsku po päť kúskov (5:0, 5:2). Na čele produktivity je dvanásťbodový Nathan MacKinnon (5+7), za ním nasleduje Mitch Marner (4+6) a dokopy až jedenásť hráčov už pokorilo päťbodovú hranicu. V bránke sa strieda spoľahlivá dvojica Calvin Pickard a Chad Johnson. "Javorové listy" sú favoriti duelu i celého šampionátu a tak to berú aj sami. "V tejto sezóne máme pred sebou ešte tri zápasy a chceme, aby za niečo stáli," povedal pre sport.de Matt Duchene. S Nemcami prehrali na MS naposledy ešte v roku 1996.

Američania odštartovali turnaj prekvapujúcou prehrou s Nemeckom, no po nej už mladíci zo zámoria rozbehli spanilú jazdu so šiestimi triumfami a veria, že im vydrží aj po štvrťfinále. Hokejisti USA ovládli A-skupinu, prvenstvo v nej si zabezpečili záverečným triumfom nad odvekým rivalom z Ruska 5:3, pričom v ňom trikrát prehrávali. Líder produktivity i najlepší strelec mužstva je Johnny Gaudreau, ktorý zaznamenal šesť gólov a päť asistencií. Za ním nasleduje desaťbodový Dylan Larkin (2+8), po päť gólov strelili Anders Lee a Clayton Keller. Jednotkou v bránke je skúsený veterán Jimmy Howard s úspešnosťou 92:31% a priemerom 1,81 gólu na zápas. Dva štarty zaznamenal aj Connor Hellebuyck.

Fínom zatiaľ nevychádza turnaj podľa predstáv a v parížskej B-skupine sa na postup poriadne natrápili. V prvom stretnutí zdolali Bielorusov tesne 3:2, no v druhom ich "vyprášili" domáci "galskí kohúti" vysoko 1:5. V ďalšom získali bod za nájazdovú prehru s Českom. Nasledujúce tri stretnutia síce vyhrali, no proti Nórom i Švajčiarom len tesne 3:2 pp. Na záver podľahli Kanade a obsadili štvrté miesto. Líder produktivity je Sebastian Aho, ktorý nazbieral v siedmich dueloch osem bodov (2+6). O bod menej má Mikko Rantanen, tretí v poradí je Veli-Matti Savinainen s piatimi. Najviac priestoru v bránke dostal Joonas Korpisalo, ale keďže "Suomi" škrípu hlavne v obrane, on ani Harri Säteri nemajú úspešnosť zákrokov nad 89%. "Vo štvrťfinále nás čakajú hráči USA, sú to skutočne rýchli hokejisti, hrajú severoamerickým štýlom, nemôžete si pri nich dovoliť len tak stratiť puk, lebo vedia rýchlo rozohrať brejk. Musíme hrať zozadu, tesnú obranu, čakať na ich chybu a vyrážať do protiútokov," povedal útočník Valtteri Filppula.

V Paríži bude pútať najmä súboj Rusov s Čechmi, ktorí zhodne zakončili základnú fázu prehrami. Zverenci trénera Olega Znaroka, ktorí na MS prvýkrát zaváhali až v utorkovom šlágri s USA (3:5), kvôli čomu padli z prvej priečky A-skupiny na druhú, sú proti ČR favoriti. Do francúzskej metropoly, kam sa museli z Kolína presťahovať kvôli postupu Nemcov, sa presunuli vlakom. "Nie sme nadšení tým, že musíme cestovať, je jasné, že nás to stojí nejakú námahu a čas, ktorý sme mohli venovať iným veciam," citoval portál allhockey.ru Znaroka. Prehru s Američanmi už hodili jeho zverenci za hlavu: "Myslím si, že všetko je v poriadku, akurát musíme odstrániť zbytočné chyby, ktoré možno pramenili z únavy. Verím, že po dni voľna sa budeme cítiť fyzicky lepšie." O ruskej brankárskej jednotke niet pochýb, medzi žŕdky sa postaví Andrej Vasilevskij, rozhodnutie o brankárovi na českej strane však bude oveľa zaujímavejšie. Petr Mrázek proti Švajčiarom (1:3) nepresvedčil, lepšie sa zatiaľ na MS ukazuje Pavel Francouz, i keď chytal proti slabším súperom.
Na archívnej snímke je Švéd Joel Eriksson Ek (vpravo) so spoluhráčmi.
Foto: FOTO TASR/AP

"O brankárskej otázke sme dlho debatovali, ale rozhodli sme sa to nezverejniť. Jediné, čo môžem povedať, je, že tam postavíme gólmana, ktorý nám dá najväčšiu šancu postúpiť," uviedol pre iDnes.cz Václav Prospal, asistent trénera Josefa Jandača. Kouč plánuje proti Rusom opäť premiešať zloženie útokov, do stredu elitnej lajny medzi Jakuba Voráčka a Vladimíra Sobotku by sa mal postaviť Jan Kovář. "Prvá lajna bola dva zápasy bez gólu, to nie je dobrý výsledok. Potrebujeme lídrov," zdôvodnil zmeny Prospal. Českému tímu sa proti Rusom počas sezóny vôbec nedarilo. Počas seriálu Euro Hockey Tour, ktorý pozostával zo štyroch turnajov, s nimi uhral iba bod. Na šampionáte sú však úplne iné mužstvá. Zborná na MS žiari ešte viac ako v príprave, ohromujúce sú najmä jej presilovky, využili až 54,17 percent, najviac zo všetkých tímov. Jej hráči nasúkali celkovo 35 gólov, v čom takisto nemajú konkurenciu, spolu s Kanadou inkasovali aj najmenej gólov - 10. V prvej päťke produktivity turnaja majú až trojicu hráčov. Na čele je trinásťbodový Artemij Panarin (3+10). na Druhej strane je najproduktívnejší David Pastrňák so siedmimi bodmi (1+6). Rusi na uplynulých troch MS ani raz nechýbali v semifinále.

Švajčiarom pomohla na MS úvodná "facka" so Slovincami, keď premárnili náskok 4:0 a nakoniec zdolali outsidera až po nájazdoch. Odvtedy ich výkony gradujú, zaskočili víťaza B-skupiny a obhajcu titulu Kanadu, ktorú skolili 3:2 po predĺžení, a vďaka triumfu nad Čechmi postúpili do štvrťfinále z druhého miesta. "Helvéti" sa budú snažiť o prvý prienik do semifinále od MS 2013, keď získali striebro. Vo štvrtkovom súboji dávajú experti ale vyššie šance súperovi zo Švédska. "Tri korunky" nedokázali v skupinovej fáze zdolať ani jedného z favoritov (s Ruskom 1:2 sn, s USA 3:4), hoci ich káder je vyšperkovaný mnohými zvučnými menami z NHL. Sila tímu ešte stúpla po príchodoch Henrika Lundqvista a Nicklasa Bäckströma. "Potrebujeme spraviť ešte niekoľko krokov, ak chceme ísť v play off ďaleko," priznal rezervy mladý útočník Joel Eriksson Ek. Švédi nenadchli ani v záverečnom skupinovom zápase, hoci nad Slovenskom zvíťazili 4:2. "Získali sme tri body, ale nie sme celkom spokojní s našou hrou. Mali by sme s pukom narábať trochu lepšie a hrať rýchlejšie, verím, že vo vyraďovačke tomu tak bude," nechal sa počuť Bäckström, ktorého citoval oficiálny web MS.



18. mája:

štvrťfinále

Kolín:

16.15 USA - Fínsko

20.15 Kanada - Nemecko

Paríž:

16.15 Rusko - Česko

20.15 Švajčiarsko - Švédsko



20. mája:


semifinále 15.15 a 19.15

Kolín:

USA/Fínsko - Švajčiarsko/Švédsko

Kanada/Nemecko - Rusko/Česko



21. mája:


16.15 h zápas o bronz

20.45 h finále