Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia MS v hokeji 2018

Špaček si vo štvrťfinále MS želal USA, Švajčiari chcú prekvapiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Naposledy sa Česi a Američania stretli v roku 2016 na šampionáte v Moskve a naši susedia ťahali vo štvrťfinále za kratší koniec.

Herning 16. mája (TASR) - Štvrtkový štvrťfinálový súboj medzi hokejistami Česka a USA (16.15 h) bude ťahákom programu v herningskej vetve MS v Dánsku. Vo večernom dueli so začiatkom o 20.15 h nastúpia víťazi B-skupiny Fíni proti Švajčiarom, ktorí postúpili medzi elitnú osmičku na úkor Slovenska.

Asistent trénera českej reprezentácie Jaroslav Špaček si za štvrťfinálového súpera prial práve Američanov. Naposledy sa oba tímy stretli v roku 2016 na šampionáte v Moskve a Česi ťahali vo štvrťfinále za kratší koniec. V roku 2014 v Minsku v dueli o postup do semifinále zdolali tím USA 4:3, no v máji 2015 na domácom šampionáte v Prahe a Ostrave s ním prehrali v boji o bronz.

"Na zámorský štýl hokeja sme na týchto MS ešte nenarazili, čo môže byť nevýhoda pre nás, ale aj pre nich. Máme najmladší tím za uplynulé obdobie, takže to bude skôr o korčuľovaní. Dúfam, že väčšia taktická vyspelosť bude na našej strane," uviedol Špaček pre server idnes.cz. Tréner Josef Jandač bude musieť vyriešiť dilemu, koho postaviť do bránky. Pavel Francouz s Davidom Rittichom sa v doterajšom priebehu šampionátu pravidelne točili. "Je to ťažké rozhodovanie, lebo obaja podávali vynikajúce výkony," priznal Špaček.

Američania v záverečnom vystúpení v skupine podľahli Fínsku 2:6. Tréner Jeff Blashill verí, že táto facka tímu pomôže. "Pred začiatkom turnaja som povedal, že naším cieľom je zlepšovať sa od zápasu k zápasu. Musíme prehru s Fínmi rýchlo hodiť za hlavu, poučiť sa z nej a plne sa koncentrovať na štvrťfinálový súboj proti silnému tímu Česka," zdôraznil pre usahockey.com.

Švajčiari v skupine potrápili Čechov, Rusov i Švédov a na kvalitné výkony chcú nadviazať aj proti Fínsku. "Dôležité je, aby sme hrali náš hokej. Musíme sa snažiť čo najdlhšie držať puk na hokejkách a v obrannom pásme podporovať jeden druhého. Kvalitná defenzíva je vždy základom úspechu. Zatiaľ hráme na tomto turnaji v obrane veľmi dobre. Ak v tom budeme pokračovať, môžeme Fínov prekvapiť," uviedol kapitán Helvétov Raphael Diaz, ktorý patrí k najvyťažovanejším obrancom na šampionáte.

Fíni sa budú spoliehať na silnú ofenzívu, v ktorej hrá prím Sebastian Aho. Útočník Caroliny Hurricanes je so 17 bodmi najproduktívnejší hráč, na konte má 9 gólov a 8 asistencií. "Sebatian je vo výbornej forme, no to platí o celom našom tíme. Skvele pracuje aj naša obrana a veľkými oporami sú aj brankári Harri Säteri a Ville Husso. Húževnatí Švajčiari určite nepredajú kožu lacno, no verím, že sa nám podarí zlomiť ich odpor a postúpiť do semifinále," nechal sa počuť kapitán Suomi Mikael Granlund.