Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia

A. Danko: RTVS nie je dlhodobo udržateľný model

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Foto: TASR - Jakub Kotian

Nech sa v RTVS nehnevajú, ale hlboký socializmus, ktorý je tam - s tým sa niečo urobiť musí, komentoval Danko.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. apríla (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) nie je dlhodobo udržateľný model. Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko to uviedol v stredu po tom, ako vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR).

"Nech sa v RTVS nehnevajú, ale hlboký socializmus, ktorý je tam - s tým sa niečo urobiť musí," komentoval Danko. Namieta množstvo financií, ktoré štát poskytuje telerozhlasu. RTVS vyčíta nízke zisky z reklám. Treba podľa neho hľadať spôsob financovania a hovoriť o počte zamestnancov. Spochybnil aj verejnoprávny charakter vysielaného obsahu. Pri rokovaní o návrhu zákona v parlamente očakáva "šialenstvo".

Predseda kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS) v súvislosti s výhradami k navrhovanému zvýšeniu podielu reklám vo verejnoprávnej televízii a rozhlase upozornil, že stále pôjde len o štvrtinu toho, čo majú komerčné televízie. Považuje za legitímne získať viac reklamného priestoru. "Rozhodne verejnoprávny charakter ostane," povedal. Reklamné prestávky by mali byť iba medzi reláciami. "Určite to nebude tak, že budú pretrhávať filmy," zdôraznil. Pripustil výnimku napríklad pri športových prenosoch.



Z vládou schváleného zákona vyplýva, že Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry SR.