Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Analytička: Summit problém medzikórejských vzťahov nevyrieši

Lucia Husenicová. Foto: www.fpvmv.umb.sk

Ak by sme sa podľa nej pozreli na možné výstupy z hľadiska predchádzajúcich summitov, tak ich výsledkami boli deklarácie, ktoré vytvárali predstavu o ďalšom smerovaní vzťahov.

Soul 9. apríla (TASR) - Konanie summitu lídrov Južnej a Severnej Kórey koncom apríla je určite pozitívnym momentom vo vývoji medzikórejských vzťahov. Pre TASR to uviedla riaditeľka Inštitútu ázijských štúdií Lucia Husenicová.

"Vo všeobecnosti summit problematiku medzikórejských vzťahov nevyrieši, ale je dôležitým krokom k zmierneniu napätia a možnosť na nadviazanie pravidelných kontaktov," povedala analytička ako reakciu na napäté vzťahy medzi krajinami.

Ak by sme sa podľa nej pozreli na možné výstupy z hľadiska predchádzajúcich summitov, tak ich výsledkami boli deklarácie, ktoré vytvárali predstavu o ďalšom smerovaní vzťahov. "Tie sa týkali ekonomiky, bezpečnosti, humanitárnych otázok a vytvorenia pravidelných kontaktov. Je pravdepodobné, že ak sa severokórejský vodca Kim Čong-un s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom dohodnú na podpísaní deklarácie, bude vo veľmi podobnom duchu," zdôraznila.

Myslí si, že primárnou otázkou pre hlavu štátu Kórejskej republiky bude riešenie humanitárnej otázky týkajúcej sa organizácie stretnutia rozdelených rodín, ktoré navrhol krátko po nastúpení do úradu prezidenta. "Zároveň je pravdepodobné, že Južná Kórea bude ochotná diskutovať o humanitárnej pomoci," dodala.

V oblasti ekonomickej spolupráce podľa nej akékoľvek diskusie komplikuje existujúci sankčný režim prijatý na pôde Bezpečnostnej rady OSN, ale aj bilaterálne sankcie, ktoré Južná Kórea uvalila na KĽDR. "Akákoľvek diskusia o ekonomických vzťahoch bude preto pravdepodobne závisieť od ochoty KĽDR diskutovať o odstránení jadrového programu. Odstránenie jadrového programu je primárnym cieľom juhokórejskej administratívy a je pravdepodobné očakávať, že sa táto otázka objaví v rámci diskusie. Nateraz sa Kim Čong-un vyjadril, že je ochotný program odstrániť, ak budú splnené určité podmienky týkajúce sa Južnej Kórey, ale hlavne USA," uzavrela analytička.

Summit lídrov Južnej a Severnej Kórey sa uskutoční 27. apríla. Na takejto - doposiaľ len tretej - vrcholnej schôdzke od kórejskej vojny z rokov 1950-53 sa koncom marca dohodli zástupcovia oboch krajín na prípravných rokovaniach v dedine Pchanmundžom v pohraničnej demilitarizovanej zóne.

Juhokórejský prezident Mun Če-in a severokórejský vodca Kim Čong-un sa v uvedenom termíne stretnú v tzv. Mierovom dome na južnej strane hranice v Pchanmundžome.