Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Angola chce vyrábať ruské zbrane

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Agentúra TASS poznamenala, že bilaterálna vojenská a technická spolupráca medzi Moskvou a Angolou sa od konca 70. rokov aktívne rozširuje.

Luanda 27. marca (TASR) - Angolské úrady sú pripravené postaviť továrne na výrobu ruských zbraní. V stredajšom rozhovore pre agentúru TASS to uviedol angolský prezident Joao Lourenco.

"Pokiaľ ide o našu vojenskú a technickú spoluprácu s Ruskom, bude pokračovať a bude sa prehlbovať. Toto je túžba oboch krajín," konštatoval Lourenco.

"Keď hovorím o spolupráci, nehovorím len o obchode a nákupe výzbroje a zbraní, ale hovorím tiež, ak je to možné, o kapacite výroby a montáže vojenskej techniky v našej krajine," pokračoval angolský prezident.

Podľa jeho slov sa chce Angola posunúť "zo súčasného stavu nákupcu ruskej vojenskej techniky a technológií k tomu, aby sa stala výrobcom". Lourenco dodal, že táto iniciatíva vytvorí pracovné miesta pre miestnych obyvateľov a učiní "Angolu nezávislejšou".

Agentúra TASS poznamenala, že bilaterálna vojenská a technická spolupráca medzi Moskvou a Angolou sa od konca 70. rokov aktívne rozširuje. Moskva odvtedy v rôznych časových obdobiach dodávala Angole ručné zbrane, ťažké obrnené vozidlá, lietadlá, viacúčelové vrtuľníky, ako aj zbraňové komponenty. V roku 2012 sa strany dohodli, že postavia v Angole továreň na výrobu malých ručných zbraní.