Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Arabské štáty chcú medzinárodné vyšetrenie zásahu izraelských vojakov

Palestínski zdravotníci a demonštranti evakuujú zraneného mladíka počas protestu na hraniciach Izraela s pásmom Gazy 14. mája 2018. Protesty Palestínčanov sú namierené proti pozemnej, vzdušnej a námornej blokáde pásma Gazy, ako aj proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme, naplánovanému na pondelňajšie popoludnie. Foto: TASR/AP

Iba v priebehu pondelka izraelské bezpečnostné sily zastrelili šesť desiatok demonštrantov protestujúcich na hraniciach pásma Gazy.

Káhira 17. mája (TASR) - Medzinárodné vyšetrenie údajných zločinov, ktorých sa mali dopustiť príslušníci izraelských ozbrojených síl na palestínskych demonštrantoch na hraniciach pásma Gazy, požadoval vo štvrtok na mimoriadnom zasadaní Ligy arabských štátov (LAŠ) v Káhire jej generálny tajomník Ahmad Abúl Ghajt.

Rokovanie organizácie zvolali z iniciatívy Saudskej Arábie, aby jeho účastníci prediskutovali "izraelskú agresiu voči palestínskemu ľudu", ako aj rozhodnutie americkej vlády presťahovať veľvyslanectvo USA z Tel Avivu do Jeruzalema.

Iba v priebehu pondelka izraelské bezpečnostné sily zastrelili šesť desiatok demonštrantov protestujúcich na hraniciach pásma Gazy. Ďalších 2771 utrpelo zranenia, 1363 z nich strelné.