Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Americká automobilka GM sa prepadla do straty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Dôvodom je predaj európskej divízie.

Detroit 24. októbra (TASR) - Americká automobilka General Motors (GM) sa v 3. štvrťroku prepadla do straty, napriek tomu však cena akcií firmy vzrástla, keď bez započítania mimoriadnych položiek prekonala odhady trhov. Dôvodom vysokej straty bol predaj firmy Opel francúzskej spoločnosti PSA Group.

Americká automobilka v utorok uviedla, že za 3. štvrťrok zaznamenala stratu okolo 3 miliárd USD (2,56 miliardy eur), zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho roka evidovala zisk na úrovni 2,77 miliardy USD. Strata na akciu dosiahla 2,03 USD oproti zisku na akciu v 3. štvrťroku minulého roka 1,76 USD.

Najnovší výsledok však zahrňuje jednorazové náklady, ktoré sú spojené s predajom európskej divízie GM, pod ktorú patria nemecká značka Opel a jej britská sesterská Vauxhall, francúzskej PSA Group. Celkové náklady spojené s predajom dosiahli 5,4 miliardy USD.

Bez ich započítania zaznamenala GM zisk pred zdanením na úrovni 1,94 miliardy USD. Na akciu to predstavuje 1,32 USD. Tento výsledok výrazne presahuje očakávania analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 1,11 USD.

Tržby bez započítania európskeho biznisu klesli o 13,5 % na 33,6 miliardy USD, aj v tomto prípade však firma prekonala očakávania trhov. Analytici predpokladali, že tržby bez európskeho biznisu dosiahnu 32,2 miliardy USD.

(1 EUR = 1,1740 USD)