Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Babiš v Budapešti: Maďarsko ohľadom migrácie už ukázalo príklad

Český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Premiér ČR zdôraznil, že postoj krajín vyšehradského zoskupenia je v otázke budúcnosti Európy podobný, pričom z tohto pohľadu je záležitosť migrácie kľúčová.

Budapešť 26. januára (TASR) - Maďarsko v otázke migrácie už ukázalo príklad a vyriešilo ju v rámcoch zákona, avšak mnohí ho za to kritizovali. Povedal to v piatok v Budapešti český premiér v demisii Andrej Babiš, ktorý po summite premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) rokoval dvojstranne s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Podľa agentúry MTI Babiš zdôraznil, že postoj krajín vyšehradského zoskupenia je v otázke budúcnosti Európy podobný, pričom z tohto pohľadu je záležitosť migrácie kľúčová. "Kvóty rozdeľujú Európu a nie sú účinné," dodal český premiér.

Spoluprácu Česka a Maďarska označil Babiš za veľmi dobrú.

Orbán poďakoval českému hosťovi za to, že "uprostred migračnej krízy" Praha poslala na pomoc ozbrojené sily na maďarsko-srbské hranice.

O Babišovi maďarský premiér povedal, že prináša nové farby a nové možnosti do spolupráce vyšehradských krajín. "Európska a v rámci nej stredoeurópska politika potrebuje novú motiváciu a nové pohľady, a tak trocha sa musí vrátiť na pôdu zdravého rozumu," konštatoval Orbán.

osobitný spravodajca TASR Ladislav Vallach