Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Martin Baláž: Slovensko môže byť distribučným centrom pre časť Európy

Ilustračná snímka Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zmenu v budúcnosti môže podľa neho priniesť ubúdanie vhodných pozemkov na západe ČR aj nevôľa úradov povoľovať nové veľké logistické centrá.

Bratislava 24. februára (TASR) – Veľké logistické firmy alebo e-commerce veľa investujú v Českej republike do skladovacích technológií. Na Slovensku nie sú investície výrazné, ale firmy ostávajú. Povedal pre TASR riaditeľ pre prenájom a výstavbu medzinárodnej spoločnosti Prologis v Českej republike a na Slovensku Martin Baláž o rozdieloch medzi oboma krajinami.

Český trh je vyspelejší, pretože blízkosť Nemecka ho posúva ďalej k inovatívnosti, najmä západné Čechy sú v hľadáčiku nemeckých retailových, e-commerce alebo aj drobných spoločností, priblížil. "V Českej republike je asi 6 miliónov štvorcových metrov (m2) postavených priemyselných priestorov, v SR je okolo 2 milióny m2, v Čechách je dopyt väčší," uviedol všeobecné štatistické údaje.

Zmenu v budúcnosti môže podľa neho priniesť ubúdanie vhodných pozemkov na západe ČR aj nevôľa úradov povoľovať nové veľké logistické centrá. Môže to zmeniť situáciu v strednodobom horizonte, zatiaľ čo na Slovensku je pozemkov relatívne dosť, a to môže ovplyvniť firmy, predpokladá Baláž.

O budúcnosti logistiky na Slovensku povedal, že sa možno vyprofiluje ako distribučné centrum, napríklad pre Vyšehradskú štvorku a smerom ďalej na juh Európy. "Najmä západné Slovensko je výborne diaľnične prepojené s týmto krajinami. Je to EÚ, Slovensko má euro, čiže pre veľa firiem sú to rozhodujúce faktory," uzavrel Baláž.