Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Boje medzi Izraelom a Hamasom napriek ohlásenému prímeriu pokračovali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Palestínski militanti vystrelili z Gazy 30 rakiet na izraelské územie, obklopujúce spomínanú pobrežnú enklávu.

Tel Aviv/Gaza 26. marca (TASR) - Stupňujúci sa konflikt medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas v pásme Gazy pokračoval aj v noci na utorok napriek oznámenému prímeriu medzi oboma stranami. Skoro ráno o tom informovala izraelská armáda.

Palestínski militanti vystrelili z Gazy 30 rakiet na izraelské územie, obklopujúce spomínanú pobrežnú enklávu, ako uviedol z Tel Avivu armádny hovorca.

Izraelské vzdušné sily medzitým počas noci pokračovali v útokoch na ciele v pásme Gazy.

Izrael podľa agentúry DPA oznámil, že zasiahol 15 "teroristických" lokalít na severe pásma Gazy, vrátane dvoch vojenských areálov. Židovský štát vyslal do pásma aj tanky a útočné vrtuľníky.

V pondelok neskoro večer hovorca Hamasu uviedol, že Egyptu sa podarilo vyrokovať prímerie medzi jeho hnutím a izraelskými silami. Izrael však toto prímerie nepotvrdil.

Boje medzi oboma stranami vypukli po tom, čo raketa vystrelená z Gazy v pondelok nadránom zasiahla dom v strednej oblasti Izraela a zranila sedem ľudí vrátane detí.

Premiér Benjamin Netanjahu po tomto prekvapujúcom útoku skrátil návštevu Washingtonu a po stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom sa vrátil do Izraela.

Vyostrenie situácie nastalo len dva týždne pred všeobecnými voľbami v Izraeli.

Netanjahu čelí kritike politikov z ľavice aj pravice za to, že je príliš mäkký voči Hamasu, ktorý pásmo Gazy ovláda od roku 2007.