Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

V súvislosti s požiarom v nočnom klube zadržali štyroch ľudí

V Brazílii horel nočný klub. Foto: TASR/AP Photo

Najmä majitelia diskotéky, ktorí sa nakoniec sami dostavili na políciu, budú musieť odpovedať na mnohé otázky.

Porto Alegre 28. januára (TASR) - Brazílska polícia v súvislosti s požiarom v nočnom klube predbežne zadržala štyroch ľudí, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

Okrem dvoch majiteľov nočného klubu zatkli aj dvoch členov hudobnej skupiny, ktorej pyrotechnická šou údajne spôsobila požiar. Všetci štyria ušli z mesta Santa Maria krátko po katastrofe, pri ktorej prišlo o život vyše 230 ľudí. Obávali sa totiž lynčovania.

Najmä majitelia diskotéky, ktorí sa nakoniec sami dostavili na políciu, budú musieť odpovedať na mnohé otázky. Povolenie na prevádzku diskotéky vypršalo v auguste 2012, požiadali však o nové. Schvaľovací proces vraj kládol veľký dôraz na protipožiarnu ochranu.

Jeden z majiteľov uviedol - v rozpore s tvrdeniami svedkov - že bezpečnostný personál nebránil hosťom opustiť diskotéku. Advokát zastupujúci majiteľov varoval, aby jeho mandantov neodsúdili už vopred.

Brazílske úrady teraz hľadajú snímky z bezpečnostných kamier klubu, ktoré sa zatiaľ nenašli. Hudobníci skupiny, ktorej šou mala spôsobiť požiar, vyjadrili pochybnosti o tom, že plamene sa vznietili kvôli pyrotechnickému efektu, známemu ako "Sputnik".

Hudobníci efekt používajú len pri jednej piesni, a keď začalo horieť, vraj už hrali inú pieseň. Hovorili však o skrate na kábloch na strope.

V nemocniciach miest Santa Maria a Porto Alegre zostalo vyše 75 zranených, ktorí sú na oddeleniach intenzívnej starostlivosti. Mnohí sú v ohrození života. Preto nie je vylúčené, že počet obetí ešte narastie.