Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia

Do SR smeruje investícia 100 mil. eur do batérií pre elektromobily

Na snímke M. Šefčovič. Foto: TASR Jakub Kotian

Produkcia batérií bude spustená koncom roka 2021. Linka bude zo začiatku vyrábať v priemere 1500 batérií ročne s tým, že v ďalších rokoch je plán navýšiť výrobnú kapacitu až na 150.000 batérií.

Bratislava 26. júla (TASR) - Slovenská spoločnosť InoBat podpísala s americkou firmou WildCat Discovery Technologies dohodu o spolupráci pri vývoji a výrobe batérií pre automobilový priemysel. Investície do vývoja spolu s nákladmi na výstavbu výrobnej linky by mali dosiahnuť 100 miliónov eur. Závod na výrobu batérií bude umiestnený na Slovensku. Oznámili to v piatok na tlačovej konferencii v Bratislave Marian Boček, spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ InoBat a Mark Gresser, prezident WildCat Discovery Technologies, za účasti podpredsedu Európskej komisie (EK) Maroša Šefčoviča a viceprezidenta Európskej investičnej banky Vazila Hudáka.

Začiatok výstavby závodu sa odhaduje na 2. štvrťrok 2020. Produkcia batérií bude spustená koncom roka 2021. Linka bude zo začiatku vyrábať v priemere 1500 batérií ročne s tým, že v ďalších rokoch je plán navýšiť výrobnú kapacitu až na 150.000 batérií.



"Nová strategická spolupráca so spoločnosťou Wildcat Discovery Technologies, medzi ktorej zákazníkov patrí napríklad Apple, Samsung či BMW, nám umožní vybudovať vertikálne integrovaný dodávateľský reťazec, začínajúci výskumom a vývojom a končiaci výrobou. Táto patentovaná technológia tak bude môcť slúžiť výrobcom automobilov zo strednej a východnej Európy a verím, že má potenciál spustiť revolúciu batérií pre elektromobily v celej Európe," uviedol Boček. Závod by podľa jeho slov mohol byť umiestnený na západnom Slovensku, podrobnosti lokality budú oznámené o niekoľko týždňov.

"Tešíme sa, že prelomová výskumná technológia od spoločnosti Wildcat si vďaka tejto strategickej spolupráci našla svoje miesto v strednej a východnej Európe. Vďaka schopnosti expresne rýchlo vyvíjať, testovať a vyhodnocovať kvalitu nových materiálov a technológií budeme schopní v spolupráci s InoBat a v podstate celým regiónom, udržať sa na čele vývoja nových batérií. Takisto sa vyhneme postupnému zastarávaniu výrobných technológií. Zaručíme ich technologickú relevanciu, nehovoriac o vzniku nových pracovných miest počas nasledujúcich desaťročí," povedal Gresser.

Spoločný projekt podľa nich prichádza aj ako reakcia na výzvu Európskej komisie, ktorá si stanovila za cieľ dosiahnutie technologickej nezávislosti a zlepšenie situácie zaostávajúcej výroby batérií pre automobily v Európe. Výrobná linka by mala mať výkon 100 megawatthodín (MWh), a to s cieľom postupne ju rozšíriť na veľkovýrobu batérií s objemom 10 gigawatthodín (GWh).

"Predpokladá sa, že EÚ sa stane druhým najväčším jednotným trhom s batériami pre elektrické vozidlá a úžitkové úložiská energií. Teší nás, že sa v tomto ohľade rozvíja mnoho európskych iniciatív a zameriavame sa na to, aby sme im poskytli čo najväčšiu podporu, ktorá by pomohla EÚ dosiahnuť jej plný potenciál a etablovať sa ako kľúčový hráč na svetovej scéne počas nasledujúcich dvoch rokov," povedal Maroš Šefčovič, podpredseda EK zodpovedný za Energetickú úniu a zakladateľ Európskej aliancie pre batérie.

Predpokladané finančné náklady na konštrukciu výrobnej linky budú sčasti pokryté akcionármi a strategickými partnermi spoločnosti InoBat a sčasti dlhovými inštrumentmi. Aliancia firiem InoBat a Wildcat zároveň v súčasnosti komunikuje o možnej podpore zo strany Európskej investičnej banky, ktorá už niekoľko podobných projektov podporila.

"Európska investičná banka, ktorá je jednou z finančných inštitúcií Európske únie, blízko spolupracuje s Európskou komisiou pri podpore rozvoja európskeho priemyslu s batériami. Je dôležité priniesť do Európy najlepšie svetové technológie a zlepšovať ich v súlade s európskymi štandardmi. Preto sme radi, že sa spoločnosti Wildcat a InoBat rozhodli spolupracovať a vytvoriť tak odrazový mostík pre budúci vývoj batérií v regióne Danube Valley," doplnil Hudák.

InoBat je výskumno-výrobná batériová spoločnosť s dlhodobým cieľom slúžiť európskemu trhu s novými energetickými riešeniami. Inobat je podporovaná investičnou skupinou IPM Group a regionálnymi industriálnymi hráčmi v energetike A.EN. Group a MSM Group. Spoločnosť primárne pôsobí v troch odvetviach – elektromobilita, skladovanie energie a alternatívne palivá.

Wildcat Discovery Technologies vyvíja technológiu, ktorá kombinuje výkon vysokorýchlostného testovania (HTP) a umelej inteligencie. Medzi zákazníkov spoločnosti Wildcat patria poprední výrobcovia batérií z rôznych vrstiev dodávateľského reťazca ako BMW, Daimler, A123, Toyota, Samsung Electronics, Apple, BASF, a mnoho ďalších.