Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Maďarský parlament schválil siedmu novelu ústavy

Budova parlamentu v Budapešti. Foto: TASR/AP

Podľa schválenej novely, ktorú predkladal minister spravodlivosti László Trócsányi, povinnosťou všetkých orgánov štátu je ochrana ústavnej identity krajiny a kresťanskej kultúry.

Budapešť 20. júna (TASR) – PPoslanci maďarského parlamentu v stredu schválili siedmu novelu ústavy, v ktorej sa uvádza, že zásadnou úlohou štátu je ochrana ústavnej identity a kresťanskej kultúry a že do Maďarska je zakázané usídliť cudzie obyvateľstvo. Informovala o tom agentúra MTI.

Za novelu hlasovala dvojtretinová väčšina poslancov: 159 poslancov frakcie vládnuceho bloku Fidesz-KDNP, poslanci opozičnej strany Jobbik, nezávislá poslankyňa Dóra Dúróová a poslanec reprezentujúci nemeckú menšinu Imre Ritter.

Proti hlasovali štyria členovia opozičnej frakcie strany Dialóg (Párbeszéd) a Ákos Hadházy, ktorý avizoval vystúpenie zo strany Politika môže byť iná (LMP). Maďarská socialistická strana (MSZP) a LMP oznámili, že sa hlasovania nezúčastnia, poslanci Demokratickej koalície (DK) nehlasovali.

Podľa schválenej novely, ktorú predkladal minister spravodlivosti László Trócsányi, povinnosťou všetkých orgánov štátu je ochrana ústavnej identity krajiny a kresťanskej kultúry.

Ústava bola ďalej doplnená o spresnenie v prípadoch uplatnenia spoločných právomocí štátu a Európskej únie. Podľa MTI novinkou je, že uplatňovanie spoločných právomocí musí byť v súlade so základnými právami a slobodami uvedených v ústave. Tieto právomoci nesmú obmedzovať uznesenia týkajúce sa územnej celistvosti, obyvateľstva, formy štátu a štátneho zriadenia.

V texte ústavy sa uvádza, že nie je možné usídliť do Maďarska cudzie obyvateľstvo.

Základný zákon ďalej spresňuje okruh ľudí, ktorí majú nárok v Maďarsku získať azyl a upozorňuje, že na štatút utečenca nemajú nárok cudzinci, ktorí prišli cez krajiny, kde neboli vystavení prenasledovaniu, prípadne hrozbe prenasledovania.

Ústava rieši aj otázku právnej ochrany verejného poriadku. "Uplatňovanie slobody prejavu a zhromažďovania nemôže obmedzovať rodinný či súkromný život iných ľudí a pokoj ich domova," píše sa v novelizovanej ústave.

Základný zákon, ktorý nadobudne platnosť 15. októbra tohto roka, zakazuje bývanie na verejných priestranstvách. Súčasne je v texte ústavy uvedené, že Maďarsko sa v rámci právnej ochrany domova snaží zabezpečiť všetkým občanom možnosť bývania a potrebné podmienky k nemu.

Vládnuci blok Fidesz-KDNP presadil do ústavy vytvorenie samostatného správneho súdu, ktorý bude rozhodovať v sporoch týkajúcich sa verejnej správy.

Do základného zákona sa dostalo i ustanovenie, že úlohou polície je brániť ilegálnemu prisťahovalectvu.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach