Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Centrálny register exekúcií využilo za tri roky viac ako 15.500 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Register je v prevádzke pre verejnosť od 1. júla 2016. Odvtedy zaznamenal viac ako 13 miliónov požiadaviek na lustráciu od občanov, právnických osôb i orgánov verejnej moci.

Bratislava 22. júla (TASR) - Za tri roky existencie Centrálneho registra exekúcií využilo jeho služby 15.531 ľudí. V registri môžu občania zistiť, či je voči nim vedená exekúcia. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov (SKE) Stanislava Kolesárová.

"Slovenská komora exekútorov eviduje po prijatí nového zákona o zastavení niektorých exekúcií výrazný nárast otázok zo strany občanov, či je alebo nie je voči nim vedená exekúcia. Môžu sa o tom presvedčiť v Centrálnom registri exekúcií, ktorý nájdu na webovej stránke www.cre.sk," uviedla Kolesárová.

Po uhradení administratívneho poplatku môžu občania v registri vyhľadávať podľa priezviska a dátumu narodenia alebo bydliska, názvu alebo obchodného mena, IČO alebo spisovej značky súdu, ktorý udelil exekútorovi poverenie na vykonanie exekúcie, doplnila hovorkyňa.

Register je v prevádzke pre verejnosť od 1. júla 2016. Odvtedy zaznamenal viac ako 13 miliónov požiadaviek na lustráciu od občanov, právnických osôb i orgánov verejnej moci. Informácie v ňom hľadalo okrem 15.531 fyzických osôb aj 3.152 právnických osôb.

"Ak občan, firma alebo orgán verejnej moci potrebuje z registra výpis, použiteľný na právne účely, môže si ho vyzdvihnúť osobne v sídle SKE alebo požiadať o jeho zaslanie poštou," informovala Kolesárová. O výpis doteraz podľa nej požiadalo 13.097 občanov, právnických osôb i orgánov verejnej moci.