Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Chladiarenské boxy dostalo už viac ako 200 poľovných revírov

Ilustračná snímka Foto: TASR//Pavol Ďurčo

Prvé chladiarenské boxy od agrorezortu dodali poľovníkom 21. augusta v okrese Trebišov, v ktorom od konca júla zaznamenali viacero prípadov domácich a divých ošípaných nakazených vírusom AMO.

Košice 12. októbra (TASR) – Chladiarenské zariadenia na dočasné uskladnenie ulovenej diviačej zveri dostalo za osem týždňov od začiatku distribúcie na Slovensku už viac ako 200 poľovných revírov. Informovala o tom v sobotu Slovenská poľovnícka komora (SPK). Ide o súčasť opatrení na zabránenie šírenia afrického moru ošípaných (AMO).

Prvé chladiarenské boxy od agrorezortu dodali poľovníkom 21. augusta v okrese Trebišov, v ktorom od konca júla zaznamenali viacero prípadov domácich a divých ošípaných nakazených vírusom AMO. Poľovníkom slúžia zariadenia na uskladnenie ulovenej zveri a jej častí do príchodu výsledkov vzoriek na AMO.

"Užívatelia revírov, ktorí ohlásili svoj záujem pred verejným obstarávaním začiatkom tohto roku, sa už dočkali boxov v okresoch Trebišov, Michalovce, Sobrance, Košice-mesto, Košice-okolie a Rožňava. Dňa 10. októbra sme začali s distribúciou pre okres Rimavská Sobota, nasledovať budú okresy Revúca, Gelnica, Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš. Vzhľadom na nutnosť plnenia prísnych veterinárnych opatrení v infikovanej a nárazníkovej zóne budú dodané i do okresov Snina, Humenné a Vranov nad Topľou, a následne do okresov Krupina, Levice a podobne," informovala TASR Martina Hustinová z SPK.

Agrorezortu sa v roku 2018 podarilo získať zo štátneho rozpočtu finančné zdroje, z ktorých časť bola použitá na zabezpečenie 595 chladiarenských zariadení pre užívateľov poľovných revírov v nárazníkových zónach. Koordináciou ich dodávky je poverená SPK v úzkej spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) SR, ktorá je majiteľom zariadení a poľovníkom ich poskytla do užívania na dobu štyroch rokov.

"Každej jednej dodávke v jednotlivých okresoch predchádza porada štatutárnych zástupcov užívateľov poľovných revírov za účasti poverených osôb kancelárie SPK a ŠVPS SR. Zástupcovia sú na poradách oboznámení s nevyhnutnosťou poskytnutia presných údajov do zmlúv a preberacích protokolov, spôsobu bezpečného zloženia a prevzatia boxov a v neposlednom rade potreby komunikácie s obvodnou poľovníckou komorou v mieste ich pôsobiska," uviedla Hustinová.

AMO, ktorý zabíja domáce a divé ošípané, na Slovensku prvýkrát potvrdili 24. júla v domácom chove v obci Strážne v okrese Trebišov. Prvý výskyt nákazy u uloveného diviaka v rovnakom okrese zaznamenali v auguste. Celkovo ŠVPS dosiaľ eviduje 11 prípadov AMO u domácich ošípaných a 18 u diviakov. Okrem okresu Trebišov našli koncom septembra uhynutého diviaka s daným vírusom aj v okrese Michalovce.