Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Člen Fed E. Rosengren žiada časovo neobmedzený program QE

Nový program kvantitatívneho uvoľňovania musí byť dostatočne rozsiahly, aby dokázal vykompenzovať určité otrasy spôsobené situáciou na zahraničných trhoch, tvrdí Rosengren.

Boston 7. augusta (TASR) - Podľa prezidenta Federálnej rezervnej banky v Bostone Erica Rosengrena by americká centrálna banka mala pristúpiť k "rozsiahlemu a časovo neobmedzenému" programu kvantitatívneho uvoľňovania (QE), aby podporila rast ekonomiky a trh práce.

Ako povedal v dnešnom rozhovore pre televíznu stanicu CNBC, bez ďalších stimulov sa miera nezamestnanosti zvýši do konca roka na 8,4 % a hospodársky rast neprekročí 1,75 %, čo je priemerná hodnota za 1. polrok tohto roka.

"Dôležité je najmä to, aby program kvantitatívneho uvoľňovania bol časovo neobmedzený," povedal s tým, že by mal pretrvávať až dovtedy, kým sa nedostavia žiadané výsledky.

Podľa neho je takýto postup nevyhnutný, keďže nezamestnanosť celé mesiace zotrváva na úrovni 8,3 %, a to napriek tomu, že centrálna banka (Fed) už nakúpila dlhopisy za 2,3 bilióna USD (1,85 bilióna eur) a kľúčovú úrokovú sadzbu drží od decembra 2008 na historickom minime blízko nuly.

"Nový program kvantitatívneho uvoľňovania musí byť dostatočne rozsiahly, aby dokázal vykompenzovať určité otrasy spôsobené situáciou na zahraničných trhoch a aj určité obavy ľudí z vývoja svetovej ekonomiky," dodal Rosengren.