Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Členovia BR OSN sa nezhodli v otázke tureckej invázie na severe Sýrie

Členovia Bezpečnostnej rady OSN diskutujú o situácii v Sýrii, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Piati európski členovia BR OSN, ktorí štvrtkové zasadnutie zvolali, vyzvali v spoločnom vyhlásení Ankaru, aby "ukončila jednostrannú vojenskú operáciu".

New York 11. októbra (TASR) - Členovia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) sa vo štvrtok nedokázali zhodnúť na spoločnom stanovisku k prebiehajúcej tureckej vojenskej operácii voči Kurdom na severe Sýrie. Informovala o tom agentúra AP.

Piati európski členovia BR OSN, ktorí štvrtkové zasadnutie zvolali, vyzvali v spoločnom vyhlásení Ankaru, aby "ukončila jednostrannú vojenskú operáciu". Tá podľa ich názoru ohrozuje pokrok medzinárodnej koalície, ktorá bojuje proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Európske krajiny v tejto súvislosti varovali, že "obnovené bojové operácie na severovýchode (Sýrie) môžu podkopať stabilitu v celom regióne, zhoršiť utrpenie civilistov a priviesť k ďalším pohybom obyvateľstva".

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia reportérom povedal, že akékoľvek spoločné vyhlásenie BR OSN K Sýrii sa musí situácii v krajine venovať podrobnejšie, a to aj vrátane otázky prítomnosti cudzích vojsk na jej území.

Jeho americká kolegyňa Kelly Craftová zas uviedla, že americký prezident Donald Trump v žiadnom prípade neschvaľuje rozhodnutie Ankary začať inváziu na severe Sýrie.

Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), dlhoročný spojenec Spojených štátov v boji proti teroristom zo skupiny Islamský štát, sa začala v stredu. Ankara ju spustila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci.