Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Na prológu Okolo Slovenska zvíťazil Jungels

Na snímke víťaz prológu 62. ročníka medzinárodných etapových cyklistických pretekov Okolo Slovenska Bob Jungels z tímu Quick Step Floors v Poprade 12. septembra 2018. Foto: TASR

Víťaz prológu Jungels tak do štvrtkovej prvej etapy nastúpi v žltom drese vedúceho pretekára.

Poprad 12. septembra (TASR) - Víťazom prológu 62. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska sa stal Bob Jungels. Luxemburský pretekár tímu Quick-Step Floors zvládol v stredu trať na námestí sv. Egídia v Poprade dlhú 1,6 kilometra za 2:02 minúty.

Pred tímovým kolegom Yvesom Lampaertom z Belgicka mal náskok jednej stotiny sekundy. Najlepší zo Slovákov Erik Baška z tímu Bora-hansgrohe obsadil s časom 2:05 minúty 14. miesto.

Najlepší Slovák z prológu absolvuje návrat po niekoľkomesačnej pauze. "Mal som zranenie, pre ktoré som takmer dva mesiace nič nerobil. Bol som dlho bez bicykla, ale už sa cítim omnoho lepšie. Máme tímové úlohy - pomôcť Felixovi Großschartnerovi k celkovému víťazstvu a Mateovi Pelucchimu v šprintoch. Etapy budú ťažké, takže uvidíme, ako sa to vyvinie. Spoločne s Jurajom Saganom radi pretekáme doma, takže si to chceme užiť," poznamenal Baška.

Na pretekoch sa predstaví celkovo 17 slovenských pretekárov, najväčšie ovácie divákov pri stredajšom predstavovaní smerovali k Jurajovi Saganovi. Tomu však prológ nevyšiel ideálne, aj vinou zranenia skončil na 54. mieste.

"Išlo o sekundy. Keby som nemal pád v tréningu, bolo by to určite lepšie. Mám trochu zranenú pravú ruku a prsty, našťastie však nič zlomené. Trochu mi chýbala aj energia a adrenalín, ale napokon som rád za to, ako som došiel. Prvá a druhá etapa budú určite zaujímavé a budú možno aj rozhodujúce," uviedol Sagan pre TASR.

Víťaz prológu Jungels tak do štvrtkovej prvej etapy nastúpi v žltom drese vedúceho pretekára. Druhý v prológu Lampaert vyštartuje v bielom drese s modrými bodmi pre najlepšieho pretekára v bodovacej súťaži a tretí Laporte v bielom drese s červenými bodmi pre najlepšieho vrchára. Najlepší pretekár do 23 rokov v stredajšom prológu Fabio Jakobsen pôjde do horskej etapy v bielom drese a najlepší Slovák Erik Baška v drese s farbami slovenskej trikolóry.

Elitných pretekárov z World Tour tímov by radi prekvapili jazdci zo zvyšných 19 družstiev. Majster Česka Josef Černý z tímu Elkov Author by sa rád umiestnil v prvej desiatke. "Dôležité bude získať dobrý výsledok už v prvej etape. Sú to celkovo veľmi pekné preteky v silnej konkurencii, preto dúfam, že nielen ja, ale celý náš tím sa ukáže v pozitívnom svetle," uviedol Černý.

Sympatický výkon predviedol Adrián Babič vo farbách slovenskej reprezentácie. "Keď som zistil, že štart tohtoročných pretekov bude práve v Poprade, mal som o to väčšiu motiváciu vybojovať si miestenku na tomto podujatí. Zišla sa mimoriadne silná konkurencia, bude to pre nás ťažké. Prvé etapy budú kopcovité, takže hneď v úvode to bude ťažké. Pre mňa bude dôležité, aby som došiel do cieľa pretekov," poznamenal Babič.

Pretekárov čaká celkovo päť etáp. Po úvodnom prológu na 1,6 km v uliciach Popradu nasleduje "Tatranská etapa" so siedmimi horskými prémiami a dojazdom na Štrbské Pleso (164,4 km). Sedem vrchárskych skúšok nasleduje aj v 2. etape z Ružomberka na futbalový štadión v Dubnici nad Váhom (191,7 km).

V 3. etape pelotón absolvuje 180,6 zvlnených kilometrov do Nitry vhodných pre klasikárov a na záver dostanú šancu aj špurtéri s nedeľňajším cieľom v Galante (157,2 km). Celkovo čaká na cyklistov 696 km cez 111 miest a obcí Slovenska so 17 vrchárskymi a 12 rýchlostnými prémiami.

Výsledky prológu Okolo Slovenska (1,6 km):

1. Bob Jungels (Lux./Quick-Step Floors) 2:02 min.
2. Yves Lampaert (Belg./Quick-Step Floors)
3. Christophe Laporte (Fr./Cofidis) - rovnaký čas ako víťaz
4. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) +1 s
5. Fabio Jakobsen (Hol./Quick-Step Floors)
6. Jan Tratnik (Slov./CCC Sprandi Polkowice)
7. Kamil Gradek (POľ./CCC Sprandi Polkowice)
8. Niki Terpstra (Hol./Quick-Step Floors) všetci +2
9. Dušan Rajovič (Srb./Adria Mobil)
10. SCHINNAGEL Johannes Schinnagel (Nem./BORA - hansgrohe)
...
14. Erik BAŠKA (SR/Bora-hansgrohe) všetci +3
27. Patrik TYBOR +6
31. Juraj BELLAN (obaja Dukla B. Bystrica) +6
44. Adrián BABIČ +8, 54. Matúš ŠTOČEK (obaja SR) +9
56. Juraj SAGAN (Bora-hansgrohe) +9
61. Marek Čanecký +9
66. Samuel OROS (obaja Dukla B. Bystrica)) +10
95. Robert MALÍK (SR) +12
96. Ján Andrej Cully (Dukla B. Bystrica +12
98. Juraj MICHALIČKA +12
101. Juraj KARAS (obaja SR) +12
104. Martin HARING (Dukla B. Bystrica) +13
109. Stefan NOTA (SR) +14
113. Miklós SZABÓ (Pannon Cycling Team) +14
120. Martin MAHĎAR (Dukla B. Bystrica) +15
125. Juraj LAJCHA (SR) +16.


Prehľad etáp 62. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska:

streda, 12. septembra: prológ na 1,6 km (Poprad - Poprad)

štvrtok 13. septembra: 1. etapa (Poprad - Štrbské Pleso, 164,4 km) - horská

piatok 14. septembra: 2. etapa (Ružomberok - Dubnica nad Váhom, 192 km) - kopcovitá

sobota 15. septembra: 3. etapa (Dubnica nad Váhom - Nitra, 180 km) - zvlnená

nedeľa 16. septembra: 4. etapa (Nitra- Galanta, 157,2 km) - rovinatá