Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia

Dotácia na podporu humanitárnej pomoci sa zvýši na 1500 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Pokiaľ dôjde k značným škodám na majetku v rámci tej istej mimoriadnej udalosti, dotácia sa zvýši maximálne na 3000 eur, pričom limit na jednu žiadosť je maximálne 1500 eur.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu sa zvýši na 1500 eur. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili. O právnej norme rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Účinná bude dňom vyhlásenia.

Novela zároveň zavádza osobitné podmienky na poskytnutie dotácie v prípade živelnej pohromy, katastrofy, havárie alebo teroristického útoku, v dôsledku ktorých bol vyhlásený núdzový stav alebo mimoriadna situácia. "V tomto prípade sa navrhuje vždy pri vyhlásení núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie poskytnúť dotáciu najviac v sume 1500 eur, čo sa môže v priebehu rozpočtového roka viackrát opakovať, ak dôjde k ďalšej mimoriadnej udalosti," uviedlo ministerstvo práce v dôvodovej správe.

Pokiaľ dôjde k značným škodám na majetku v rámci tej istej mimoriadnej udalosti, dotácia sa zvýši maximálne na 3000 eur, pričom limit na jednu žiadosť je maximálne 1500 eur. Podanie žiadosti na podporu humanitárnej pomoci bude možné do troch mesiacov od vyhlásenia mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu.

Novela zároveň výraznejšie podporí aktivity a činnosti zamerané na predchádzanie a podporu riešenia domáceho násilia a iného ohrozenia správaním iných fyzických osôb, a to zvýšením maximálnej sumy dotácie na tieto aktivity a činnosti z 20.000 eur na 150.000 eur v príslušnom rozpočtovom roku.

V záujme posilnenia ochrany základných ľudských práv obetí domáceho a partnerského násilia je podľa rezortu práce potrebné podporiť i zariadenia núdzového bývania, konkrétne bezpečné ženské domy a poradenské centrá tak, aby naďalej mohli kontinuálne poskytovať tieto služby obetiam domáceho násilia.