Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Elon Musk chce internet pre všetkých z vesmíru

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV

Po dokončení projektu dokáže poskytovať vysokorýchlostné širokopásmové pripojenie bez potreby káblov do všetkých kútoch sveta.

Seattle 14. februára (TABLET.TV) - Elon Musk z firmy SpaceX požiadal americkú Federálnu komunikačnú komisiu o povolenie testovať internetové pripojenie poskytované z vesmíru. Po dokončení projektu dokáže poskytovať vysokorýchlostné širokopásmové rýchlosti bez potreby káblov do všetkých kútoch sveta. Spoločnosť SpaceX službu vyvíja v oblasti mesta Seattle. Prvý prototyp satelitu chcú poslať do vesmíru do konca tohto roka.

Ambiciózny plán predpokladá vynesenie satelitov na palube rakiet Falcon 9 a ich uvedenie do prevádzky na nízkej obežnej dráhe Zeme už v roku 2019, pričom do roku 2024 by mal dosiahnuť počet všetkých satelitov 4 425.



Musk ale tvrdí, že práve veľké množstvo malých satelitov prekoná problémy vychádzajúce z ekonomickej náročnosti alebo technických problémov veľkých satelitov. Zariadenia by mala navyše vyrábať jeho spoločnosť SpaceX, čo by zabezpečilo ich nízke náklady.

Táto sústava satelitov poskytne vysokorýchlostný prístup k internetu miliónom ľudí na celom svete. Pôjde o prenos dát cez prenosové linky Ku a Ka do používateľských terminálov veľkosti laptopu od SpaceX. Ďalších 7 500 satelitov pracujúcich v pásme V by mohli pridať neskôr na zvýšenie účinnosti a dostupnosti siete. Operovať budú vo výškach od 1,1 do 1,3 km od zemského povrchu.