Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

EĽSP: Rusko zakazovaním LGBTI zhromaždení porušuje dohovor o ĽP

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V roku 2013 ruská Štátna duma schválila zákon o zákaze propagácie homosexuality a ďalších netradičných sexuálnych vzťahov, ktorým mienila chrániť mládež.

Štrasburg/Moskva 27. novembra (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodol, že Rusko opakovaným zakazovaním verejných stretnutí LGBTI komunity v krajine porušuje práva tých, ktorí si želajú zhromažďovať sa na pochodoch. Informovala o tom agentúra AP.

Súd so sídlom vo francúzskom Štrasburgu vyzval Rusko, aby zaviedlo "systémové opatrenia" na nápravu porušení Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorého signatárom je aj Ruská federácia.

Súd uviedol, že zakazovanie verejných LGBTI podujatí nemôže Rusko odôvodňovať obavami z narušenia verejného poriadku. Podľa súdu by preto nemalo porušovať právo na slobodu zhromažďovania, prejavu a zákaz diskriminácie.

V roku 2013 ruská Štátna duma schválila zákon o zákaze propagácie homosexuality a ďalších netradičných sexuálnych vzťahov, ktorým mienila chrániť mládež. Zákon vyvolal pobúrenie dotknutej komunity v Rusku i na Západe, kde ho kritizovali viaceré ľudskoprávne organizácie.