Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Európska komisia privítala postoj EP k smernici o autorských právach

Európsky parlament (ilustračné foto). Foto: TASR/AP

Podpredseda EK pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip a eurokomisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová v spoločnom vyhlásení uviedli, že ide o silný a pozitívny signál.

Štrasburg 12. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) privítala stredajšie hlasovanie poslancov Európskeho parlamentu (EP), ktoré v prvom čítaní viedlo k prijatiu rokovacej pozície o smernici o autorských právach. Tento dokument Európska komisia predložila v septembri 2016.

Podpredseda EK pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip a eurokomisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová v spoločnom vyhlásení uviedli, že ide o silný a pozitívny signál a nevyhnutný krok k dosiahnutiu spoločného cieľa, ktorým je modernizácia pravidiel o autorských právach v Európskej únii.

Obaja konštatovali, že teraz sa môžu začať diskusie medzi Európskym parlamentom a Radou EÚ o legislatívnom návrhu, ktorý je kľúčovým prvkom stratégie digitálneho jednotného trhu EÚ a jednou z priorít Európskej komisie.

"Naším cieľom v rámci tejto reformy je priniesť hmatateľné výhody občanom EÚ, výskumným pracovníkom, pedagógom, spisovateľom, umelcom, tlačovým inštitúciám a inštitúciám kultúrneho dedičstva a otvoriť potenciál pre väčšiu tvorivosť a obsah objasnením pravidiel a prispôsobením sa digitálnemu svetu," uviedli Ansip a Gabrielová vo vyhlásení pre médiá.

Smernica o copyrighte sa zároveň snaží zabezpečiť slobodu prejavu i to, aby on-line platformy - vrátane 7000 európskych on-line platforiem - mohli rozvíjať nové a inovatívne ponuky a obchodné modely.

"Európska komisia je pripravená začať spolupracovať s Európskym parlamentom a Radou EÚ, aby mohla byť smernica schválená čo najskôr, v ideálnom prípade do konca roka 2018," uviedli predstavitelia exekutívy EÚ. Podľa nich je eurokomisia odhodlaná spolupracovať s EP a Radou EÚ s cieľom dosiahnuť vyvážený a pozitívny výsledok, umožňujúci skutočnú modernizáciu právnych predpisov o autorských právach, ktoré Európa potrebuje.

Spravodajca TASR Jaromír Novak