Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Diplomati EÚ chcú vyriešiť incident zostreleného lietadla pokojne

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius (2. zľava) sa rozpráva s belgickým kolegom Didierom Reyndersom na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu. Foto: TASR

Hlavnou témou diskusií európskych diplomatov boli udalosti v Sýrii a súčasný konflikt s Tureckom.

Luxemburg 25. júna (TASR) - Rada EÚ pre zahraničné záležitosti bola počas dnešného rokovania v Luxemburgu mimoriadna, čo sa týka zhody názorov, uviedol podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Hlavnými témami diskusií európskych diplomatov bola situácia v Egypte po prezidentských voľbách, udalosti v Sýrii, voči ktorej EÚ prijala ďalšie sankcie, ale aj politické dianie v Bosne a Hercegovine, Iráne a Pakistane.

"To, čo je nové, je skutočnosť, že bola prijatá koncepcia, a aj akčný plán pre oblasť ľudských práv. Ide o prvý takýto dokument pre EÚ, na ktorom sa pracovalo veľa mesiacov," povedal Lajčák o stratégii, ktorú podľa neho ocenili všetci európski diplomati.

V odpovedi na otázky, či ďalšie kolo sankcií EÚ voči Sýrii má vôbec zmysel, šéf slovenskej diplomacie uviedol, že reštriktívne opatrenia voči Damasku sú nevyhnutné.

"Chcem zdôrazniť, že to nikdy nie je primárna voľba pre EÚ, ale tiež, že tie sankcie fungujú a situácia v Sýrii sa stále zhoršuje," povedal Lajčák. V tejto súvislosti konštatoval, že vo väčšine vystúpení ministrov zaznela podpora pre zmierovacie úsilie špeciálneho vyslanca OSN Kofiho Annana v Sýrii.

"Na rokovaniach dominovala téma zostreleného tureckého lietadla v Sýrii a bola podpora pre vyšetrenie incidentu," zhodnotil slovenský minister postoje európskych diplomatov k udalosti, ktorá je dnes prioritne v centre záujmu médií. Lajčák v rozhovore pre TASR spresnil, že diskusie ministrov sa niesli v duchu upokojenia vášní a zníženia napätia medzi Tureckom a Sýriou.

"Tón (diskusií) bol zameraný na hľadanie riešenia a nie na vyostrovanie napätia, hoci jednoznačne zaznela podpora pre Turecko," povedal Lajčák o postoji európskych diplomatov.