Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Fico vyhlásil, že zvyšovanie daní je možné až od januára 2013

Predseda SMERu-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie v skorých ranných hodinách v centrále strany 11. marca 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

"V tomto naďalej zotrvávame na našom postoji, že zvyšovať dane sa budú len pre bohatých a silných," skonštatoval.

Bratislava 18. marca (TASR) - Zvyšovanie daní v SR je podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica možné až od januára 2013.

"V tomto naďalej zotrvávame na našom postoji, že zvyšovať dane sa budú len pre bohatých a silných. V tomto roku nemá žiadny význam zdvíhať dane, pretože pokiaľ ide o daňové príjmy, tak tie sa začínajú meniť až od 1. januára 2013. Ak to však bude nevyhnutné a ak sa ukáže, že hospodársky rast nebude taký vysoký a nepodarí sa nám konsolidovať verejné financie na úroveň 4,6 %, čo bol pôvodný plán vlády SR, tak sa urobia určité výdavkové stropy pre jednotlivé ministerstvá. Iná cesta nie je," uviedol dnes v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo Fico.

"Smer-SD má teraz ako strana vytvárajúca vládu jedinečnú šancu prijať rozhodnutia, na ktorých nikdy nebola zhoda. Každý si totiž v minulosti strážil to svoje malé ihrisko v rámci koalície," podotkol Fico s tým, že "pri príležitosti 20. výročia vzniku SR je veľká šanca prísť s moderným pohľadom na fungovanie Slovenska".

"Ja som etatista, som za silný štát," podčiarkol predseda strany Smer-SD s tým, že "sa však musí jednať o efektívny a moderný štát, ktorý bude fungovať".

Ficov spoludiskutér v relácii - podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, informoval, že v minulosti bola oblasť verejných financií štátu považovaná "za absolútnu, exkluzívnu doménu národnej suverenity". "Každá jedna členská krajina v oblasti verejných financií však v budúcnosti bude podliehať oveľa väčšiemu skrutíniu zo strany EK, ale aj zo strany všetkých ostatných členských krajín," zdôraznil.

Nebude teda možné podľa Šefčoviča nejakým spôsobom netransparentne nastavovať rozpočet, nastavovať ho príliš optimisticky alebo príliš negativisticky. "Rozpočet bude musieť rešpektovať medzinárodné štandardy a bude musieť byť pripravený tak, aby prešiel kontrolou jednak EK a potom aj veľmi dôležitou diskusiou ministrov financií členských štátov. Malo by teda dôjsť k situácii, keď sa už nebudú zažívať také prekvapenia ako v uplynulom roku, kde percentá v oblasti deficitov štátnych rozpočtov budú skákať z roka na rok," povedal.

"Ten systém bude oveľa prísnejší, transparentnejší. Verím, že kolektívne povedomie o tom, ako od seba spolu závisíme, bude mať veľký vplyv na to, aby národné parlamenty a národné ministerstvá financií pristupovali k tvorbe rozpočtov oveľa transparentnejšie a zodpovednejšie," dodal Šefčovič.