Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

G. Kaliská: Fibrilácia predsiení je liečiteľná, ak sa odhalí včas

Ilustračná snímka. Foto: TASR/ Martin Baumann

Fibrilácia predsiení je najčastejšia srdcová arytmia a môže to byť invalidizujúce ochorenie s komplikáciami ohrozujúcimi život.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Lekári upozorňujú na výrazne stúpajúci trend ochorenia fibrilácie predsiení. Vyplýva to z novej správy Asociácie fibrilácie predsiení vydanej pri príležitosti svetového týždňa povedomia o tejto chorobe. Podľa nej patrí fibrilácia predsiení medzi najvýraznejšie zdravotné problémy sveta.

"Fibrilácia predsiení je najčastejšia srdcová arytmia a môže to byť invalidizujúce ochorenie s komplikáciami ohrozujúcimi život. Jej výskyt v Európe aj na Slovensku stále rastie. U nás za desať rokov počet pacientov stúpol o 32 percent. Je to komplikovaná choroba, ale dobre liečiteľná, ak sa odhalí včas," uviedla predsedníčka Slovenskej asociácie srdcových arytmií Gabriela Kaliská.

Fibrilácia predsiení je charakteristická nepravidelným a často rýchlym srdcovým rytmom, ktorý vedie k nekoordinovaným sťahom dvoch srdcových predsiení. Nepravidelný srdcový rytmus môže spôsobovať vznik krvných zrazenín, pretože krv sa môže pred jej prečerpaním do mozgu hromadiť v srdci. Pacient je tak vystavený riziku vzniku cievnej mozgovej príhody spojenej s fibriláciou predsiení.

Toto ochorenie je nebezpečné najmä v tom, že takmer 30 percent pacientov nepociťuje žiadne príznaky. Je to však progresívne ochorenie, ktoré sa u jedného z piatich postihnutých v priebehu roka zmení z chvíľkovej na stálu fibriláciu predsiení. Pre jej vznik je viac rizikových faktorov - obezita, cukrovka, alkohol, srdcové zlyhania, dôsledky fajčenia aj vysoký vek, pričom u ľudí nad 65 rokov ich má osem z desiatich.

"Aj na Slovensku rastie počet ľudí, ktorým bola diagnostikovaná fibrilácia predsiení. S vekom stúpa ich výskyt, ale liečime aj oveľa mladších. Vlani podľa Národného centra zdravotníckych informácií malo fibriláciu 120.340 ľudí. Z toho 22- až 44-ročných bolo 17.433. Až 20 percent pacientov s cievnou mozgovou príhodou malo zistenú fibriláciu predsiení. Je to všeobecne menej známa choroba na rozdiel od infarktu. Dá sa zistiť pravidelným meraním pulzu a každá návšteva u všeobecného lekára by mala byť s jeho odmeraním. Aby sme fibriláciu predsiení mohli liečiť liekmi alebo katétrovou abláciou či operačne, musíme mať EKG vyšetrenie," konštatoval prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti Peter Hlivák.

Typické príznaky fibrilácie predsiení sú búšenie srdca, nepravidelný rytmus, slabosť, únava alebo dýchavičnosť, neprejavia sa však u každého pacienta. Lekár zistí diagnózu, až keď utrpí cievnu mozgovú príhodu.