Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Galko: Ak pri previerke Jasaňa niekto pochybil, tak polícia, resp. SIS

Na snímke poslanec NR SR Ľubomír Galko (SaS). Foto: TASR/Martin Baumann

Na otázku, či nemala byť Jasaňova previerka otvorená už skôr, Galko odvetil, že ak NBÚ tieto informácie mal napr. pred rokom, bol povinný previerku otvoriť.

Bratislava 6. marca (TASR) - Ak došlo pri vystavovaní bezpečnostnej previerky na stupeň prísne tajné pre Viliama Jasaňa k pochybeniu, dopustili sa ho polícia alebo SIS, resp. obe tieto inštitúcie. Novinárom to po rokovaní Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) povedal predseda výboru Ľubomír Galko (SaS).

Poslanci sa na okolnosti Jasaňovej previerky, ktorý má pre medializované informácie o stykoch s talianskym podsvetím pozastavenú funkciu šéfa krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády (ÚV) SR, pýtali priamo riaditeľa NBÚ Jozefa Magalu. Výbor jednak zobral na vedomie informácie, ktoré Magala podal a zároveň poveril Galka, aby nahliadol do všetkých dokumentov týkajúcich sa možných závadových väzieb Jasaňa, ktoré poskytli jednotlivé inštitúcie NBÚ. "Teda budem vidieť jednotlivé žiadosti aj odpovede. Dnes sme ich dostali len prerozprávané," povedal Galko, ktorý má svoje zistenia prezentovať na najbližšom rokovaní výboru.



"Ak z tých dokumentov vyplynie, čo hovoril aj riaditeľ NBÚ, tak je to tak, ako som predpokladal, teda že zlyhali orgány, ktoré poskytovali podklady na previerku," uviedol opozičný poslanec.

Jasaňova previerka je momentálne opätovne otvorená, čo však podľa Galka neznamená, že takýto človek sa nemôže zaoberať utajovanými skutočnosťami. "Zákon explicitne nehovorí, že ak niekomu otvoríte bezpečnostnú previerku, tak takýto človek sa automaticky nemôže oboznamovať s utajovanými skutočnosťami. Zákon ale zároveň hovorí, že vedúci orgán, ktorý zodpovedá za tohto človeka, je povinný vykonať všetky revízne kroky tak, aby nedošlo k prezradzovaniu utajovaných skutočností. Aj o tom bola debata, či zákon nezmeniť tak, aby bol ten človek automaticky odstavený. Ale Jasaň teraz odstavený je a myslím si, že sa neoboznamuje," pripustil Galko.

Na otázku, či nemala byť Jasaňova previerka otvorená už skôr, keďže o jeho kontaktoch so závadovými osobami sa hovorilo už pred dvoma rokmi, Galko odvetil, že ak NBÚ tieto informácie mal napr. pred rokom, bol povinný previerku otvoriť. Magala medzi novinárov neprišiel.

To, že hlavná štátna radkyňa Mária Trošková bezpečnostnú previerku vôbec nemala, nie je podľa Galka vina NBÚ, ale je to vec úradu vlády, ktorý rozhoduje, na akej pozícii je previerka potrebná.