Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Glenn Closeová má hviezdu na chodníku slávy aj cenu za prínos pre film

Americká herečka a producentka Glenn Closeová, päťkrát nominovaná na Oscara, oslávi 65. narodeniny.

Greenwich/Bratislava 18. marca (TASR) - Americká herečka a producentka Glenn Closeová, päťkrát nominovaná na Oscara, oslávi 65. narodeniny. Narodila sa 19. marca 1947. Je stálicou strieborného plátna, poznáme ju z filmov ako napríklad 101 dalmatínov, Air Force One, 102 dalmatínov alebo Dom duchov, či Mars útočí.

Rodáčka z Greenwichu v americkom štáte Connecticut má za sebou aj niekoľkoročnú spoluprácou so zájazdovou folklórnou skupinou a účinkovanie na divadelných scénach. Debutovala vo filme Svet podľa Garpa (1982) filmovej adaptácii knižného bestselleru Johna Irvinga a hneď za ňu získala nomináciu na Oscara. Ďalšie si vyslúžila za výkony vo filmoch Veľké rozčarovanie (1983), Osudová príťažlivosť (1987) a Nebezpečné známosti (1988). Oscar zostáva jedinou veľkou americkou trofejou pre hercov, ktorú Glenn Closeová napriek piatim nomináciám doteraz nezískala. Jej ďalšími filmami sú Rozvod po francúzsky (2003) a Stepfordské paničky (2004). V januári 2009 na hollywoodskom Chodníku slávy (Walk of Fame) odhalili jej hviezdu s poradovým číslom 2378. V roku 2009 jej pribudol do vitríny aj druhý Zlatý glóbus a po druhý raz aj televízna cena Emmy za úlohu v seriáli Damages. Vo filme Albert Nobbs (2011) stvárnila nešťastnú ženu, ktorá po traume strávi 30 rokov svojho života v preoblečení za muža.

V apríli 1998 sa Glenn Closeová podpísala pod kampaň proti diskriminácii žien v Afganistane.

V jednom rozhovore priznala, že by si za milenca najradšej priala svojho francúzskeho kolegu Gerarda Depardieua, s ktorým v roku 2000 nakrúcala film 102 dalmatínov. Zaimponovala je očividná kultivovanosť a európska charizma francúzskej filmovej hviezdy.

Vo februári 2006 sa americká herečka Glenn Closeová po tretíkrát vydala. Povedala áno podnikateľovi Davidovi Shawovi. Z predchádzajúceho vzťahu s producentom Johnom Starkom má Closeová dcéru.

Glenn Closeovú na 59. ročníku v septembri 2011 ocenili organizátori festivalu v San Sebastián cenou za celoživotný prínos kinematografii.