Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Guvernér Rakúskej národnej banky verí v budúcnosť eura

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Problémy v eurozóne by však mohlo priniesť nízke tempo hospodárskeho rastu v spojení so slabým alebo nulovým vzostupom cien.

Viedeň 16. apríla (TASR) - Euro bude celkom isto existovať ešte aj o päť rokov. V rozhovore pre víkendové vydanie denníka Vorarlberger Nachrichten to povedal guvernér Rakúskej národnej banky (OeNB) Ewald Nowotny.

V tom čase sa bude podľa neho intenzívne diskutovať o vstupe do eurozóny v ďalších štátoch, predovšetkým v Poľsku a možno aj v Dánsku.

Dlhová kríza v menovom bloku nie je ešte prekonaná. Najviac ho ešte stále ohrozuje Grécko, v ktorom sa začiatkom mája uskutočnia parlamentné voľby. Bude to aj hlasovanie o navrhnutom hospodárskom programe. V Portugalsku a Írsku dochádza k zlepšeniu situácie. Taliansko a Španielsko by mali uskutočniť reformy, ale na to potrebujú čas.

Inflácia nie je pre eurozónu nebezpečenstvom. Problémy by však mohlo priniesť nízke tempo hospodárskeho rastu v spojení so slabým alebo nulovým vzostupom cien.

Nowotny sa venoval aj postaveniu ratingových agentúr. Obáva sa, že teraz je ticho pred búrkou. Moody's oznámila, že koncom mesiaca uverejní nové hodnotenie bonity 110 európskych úverových ústavov. "Nedá sa vylúčiť," podotkol guvernér, "že v Európe to povedie k určitému zvýšeniu neistoty".