Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Hráčska asociácia predložila vlastný návrh kolektívnej zmluvy

Výkonný riaditeľ NHLPA Don Fehr s hráčmi NHL Stevenom Stamkosom (vľavo) z Tampy Bay Lightning, Sidneym Crosbym (2. zľava) z Pittsburghu Penguins a Alexom Ovečkinom z Washingtonu Capitals na brífingu po skončení rokovania medzi predstaviteľmi hráčskej asociácie (NHLPA) a majiteľmi klubov zámorskej hokejovej NHL o návrhu novej kolektívnej zmluvy 14. augusta 2012 v Toronte. Foto: TASR/AP

Obe strany pokračujú v rozhovoroch, prípadná nedohoda však stále môže vyústiť v lockout sezóny 2012/13.

Toronto 15. augusta (TASR) - Hráčska asociácia zámorskej národnej hokejovej ligy (NHLPA) predložila v utorok vedeniu súťaže protinávrh novej kolektívnej zmluvy. Jeho prijatím by sa podľa únie mohol "stabilizovať tento biznis". Obe strany pokračujú v rozhovoroch, prípadná nedohoda však stále môže vyústiť v lockout sezóny 2012/13.

S cieľom vyhnúť sa tomuto scenáru, ktorý spôsobil výluku celého ročníka 2004/05, únia predložila plán zníženia podielu výnosov celej ligy pre hráčov počas troch rokov v prípade, že majitelia klubov budú súhlasiť s poskytnutím väčších podielov pre trápiace sa tímy. "Navrhujeme, aby kluby s finančne silnými majiteľmi pomohli stabilizovať biznis tým, že budú asistovať slabším organizáciám," uviedol výkonný riaditeľ NHLPA Donald Fehr po utorňajšom stretnutí, na ktorom sa zúčastnilo 23 hráčov, vrátane Alexandra Ovečkina, Sidneyho Crosbyho či Stevena Stamkosa.

Podľa jeho slov sú hráči v tejto súvislosti pripravení vzdať sa v rámci svojich podielov sumy v celkovej výške 465 až 800 miliónov dolárov, ak liga splní ich požiadavky. Komisár NHL Gary Bettman prisľúbil, že majitelia klubov starostlivo zanalyzujú návrh hráčskej únie. "Je zrejmé, že svoj návrh nedali dokopy v priebehu jedného či dvoch hodín. Budeme potrebovať určitý čas na zhodnotenie a pochopenie dokumentu. To sme oznámili aj im s tým, že hneď ako budeme pripravení, opäť si sadneme za spoločný rokovací stôl," vyhlásil Bettman.

Nový ročník NHL má odštartovať 11. októbra, no ak zúčastnené strany nedospejú k dohode do 15. septembra, keď vyprší platnosť súčasnej kolektívnej zmluvy, vedenie súťaže môže vyhlásiť lockout. Kým únia našla s majiteľmi klubov zhodu v záležitostiach menšieho významu, nevyriešenými stále zostávajú predovšetkým ekonomické otázky. Viaceré kluby argumentujú, že v rámci súčasného systému neprežijú. Z tohto dôvodu majitelia klubov v pôvodnom návrhu žiadali okrem iného 20-percentné zníženie podielu výnosov hráčov.

Rokovania o novej kolektívnej zmluve budú pokračovať v stredu a vo štvrtok v sídle NHLPA v Toronte.