Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia

Indonézsky ostrov Jáva zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,5

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo asi 102 kilometrov južne od ostrova Jáva, uviedla americká geologická služba USGS, podľa ktorej prístroje tieto silné otrasy zaregistrovali o 21.59 h.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Jakarta 27. apríla (TASR) - Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Zemetrasenie bolo citeľné aj v hlavnom meste Jakarta, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na svojho spravodajcu.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo asi 102 kilometrov južne od ostrova Jáva, uviedla americká geologická služba USGS, podľa ktorej prístroje tieto silné otrasy zaregistrovali o 21.59 h miestneho času v hĺbke 68,3 kilometra pod zemským povrchom.

Úrady nateraz nehlásia žiadne významné materiálne škody a nebolo vydané ani varovanie pred prílivovými vlnami cunami.

Indonézia, rozľahlé súostrovie, zažíva častú seizmickú a vulkanickú aktivitu vzhľadom na svoju polohu na tichomorskom Ohnivom kruhu – oblúku, na ktorom sa stretávajú tektonické platne a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,2, ktoré otriaslo ostrovom Sulawesi v januári 2021, zabilo viac ako 100 ľudí a tisíce ľudí pripravilo o strechu nad hlavou.

V roku 2018 v dôsledku zemetrasenia s magnitúdou 7,5 a následného cunami v Palu na ostrove Sulawesi prišlo o život viac ako 2200 ľudí.

V roku 2004 zasiahlo provinciu Atjeh zemetrasenie s magnitúdou 9,1, ktoré spôsobilo mohutné cunami - zahynulo viac ako 170.000 ľudí.