Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Pri streľbe na vojenskú prehliadku v Iráne 24 mŕtvych a 53 zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Útočníkom sa z miesta činu podarilo ujsť, bezpečnostné jednotky ich však začali prenasledovať.

Teherán 22. septembra (TASR) - Najmenej 24 ľudí zahynulo a ďalších 53 utrpelo zranenia pri sobotnom útoku na účastníkov vojenskej prehliadky v meste Ahváz, ktoré leží v juhozápadnej, na ropu bohatej časti Iránu.

Informovala o tom iránska štátna tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na svoje nemenované, "dobre informované zdroje". Strelci boli oblečení v uniformách elitných iránskych revolučných gárd a ich cieľom bola tribúna, na ktorej sedeli policajní a armádni velitelia.

Výsledkom útoku bolo najmenej osem mŕtvych príslušníkov revolučných gárd a 20 ďalších ich členov bolo zranených, spresňujú podľa agentúry AP miestne médiá.

Za spŕšku nábojov vypálených do davu pochodujúcich revolučných gardistov, okolostojacich divákov i vládnych predstaviteľov na neďalekej tribúne sa zatiaľ neprihlásila žiadna organizácia či skupina.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf však už na Twitteri z tohto útoku obvinil krajiny blízkovýchodného regiónu a ich "inštruktorov z USA" a varoval, že Teherán pohotovo a presvedčivo zareaguje.
Zaríf dodal, že ozbrojenci boli "teroristi naverbovaní, vycvičení, vyzbrojení a zaplatení zahraničnou vládou".