Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Iránsky prezident Rúhání vyzval EÚ na záchranu jadrovej dohody

Iránsky prezident Hasan Rúhání. Foto: TASR/AP

Irán už v máji 2019 oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe, ktorú uzavrel so svetovými veľmocami.

Teherán 17. júna (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání v pondelok varoval, že zostáva už len obmedzený čas na záchranu medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

Zánik dohody nie je v nikoho záujme, citovala Rúháního jeho webová stránka. "Súčasná situácia je veľmi kritická a Francúzsko a iné strany (dohody) majú už len veľmi obmedzenú možnosť, aby zohrali svoju historickú úlohu pre záchranu tejto dohody. Kolaps dohody by bezpochyby nebol v prospech Iránu, Francúzska, tohto regiónu ani sveta," dodal počas stretnutia s novým francúzskym veľvyslancom v Teheráne Philippom Thiebaudom.

Rúhání sa tak vyjadril po tom, ako hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Behrúz Kamálvandí v pondelok uviedol, že Irán prekročí o desať dní limit pre zásoby uránu stanovený dohodou, ktorú Irán uzavrel so svetovými veľmocami. Konštatoval, že jeho krajina už štvornásobne zvýšila svoju produkciu nízkoobohateného uránu.

Kamálvandí tiež uviedol, že Teherán zvýši úroveň obohacovania uránu tak, aby vyhovovala "potrebám krajiny". Zvýšiť sa môže na akúkoľvek úroveň z 3,67 percenta, čo je limit podľa medzinárodnej jadrovej dohody.

Podľa Kamálvandího potrebuje Irán zvýšiť obohacovanie uránu na päť percent pre svoju jadrovú elektráreň v Búšehri a na 20 percent pre výskumný reaktor v Teheráne. Na výrobu jadrových zbraní musí byť urán obohatený približne na 90 percent, pripomína agentúra AP.

Na slová hovorcu AEOI reagovala hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorej nemecká vláda vyzýva Irán, aby aj naďalej dodržiaval medzinárodnú jadrovú dohodu.

Irán už v máji 2019 oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe, ktorú uzavrel so svetovými veľmocami.

Medzinárodná dohoda zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

Americký prezident Donald Trump však od dohody odstúpil už v máji 2018 a následne obnovil sankcie na Irán vrátane embarga na dovoz ropy. Začiatkom mája 2019 USA sankcie voči Iránu ešte sprísnili, keď zrušili všetky dovtedy platné výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy. Napätie medzi oboma krajinami sa odvtedy stupňuje.