Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

A. Jakovenko: Británii nemožno ohľadom otravy ruského špióna veriť

Alexandr Jakovenko. Foto: TASR/AP

Británia síce obviňuje z otravy Skripaľa Rusko, avšak doposiaľ nijaké dôkazy nepredložila.

Londýn 22. marca (TASR) - Ruský veľvyslanec v Británii Alexandr Jakovenko vo štvrtok uviedol, že Británia sa v minulosti opakovane dopustila porušenia medzinárodného práva a nemožno jej dôverovať ani pri vyšetrovaní otravy bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury, napísala agentúra AP.

Británia síce obviňuje z otravy Skripaľa Rusko, avšak doposiaľ nijaké dôkazy nepredložila. Moja krajina "nemôže slová Británie pokladať za pravdivé," povedal na tlačovej konferencii v Londýne Jakovenko, pričom dodal, že Británia sa aj v minulosti opakovane dopustila porušovania medzinárodného práva a "zavádzania medzinárodného spoločenstva".

"Dejiny dokazujú, že tvrdenia Británie je nevyhnutné overovať. Požadujeme plnú transparentnosť vyšetrovania a plnú spoluprácu s Ruskom," ako aj Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW), povedal novinárom Jakovenko.

Británia obviňuje Rusko z otrávenia bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije nervovoparalytickou látkou A234 zo skupiny novičok, ku ktorej došlo v 4. marca v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave. Moskva všetky obvinenia kategoricky odmieta a obviňuje Londýn, že na objasnení prípadu nie je ochotný spolupracovať.

Prípad spôsobil najväčšie ochladenie britsko-ruských vzťahov od ukončenia studenej vojny po rozpade ZSSR v roku 1991.